Εντείνεται η κινητικότητα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την κόντρα κορυφής του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου και το «άδοξο» τέλος των «58», με τα μάτια στραμμένα όλων στο βράδυ της 25ης Μαΐου και στο αποτέλεσμα της διπλής κάλπης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα πληροφορίες του ιστότοπου Real.gr, δεν προτίθεται να ανοίξει νέο μέτωπο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , εάν -όπως τονίζει σε συνεργάτες του- δεν προκληθεί σε μείζονα θέματα όπως πχ με τυχόν κατάθεση πρότασης Εξεταστικής για το Μνημόνιο.

Όπως ωστόσο όλα δείχνουν στελέχη που έχουν αναφορά σε αυτόν, όπως πχ ο Γιώργος Πεταλωτής και των οποίων το όνομα είχε ακουστεί για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, δεν προτίθεται να είναι πλέον υποψήφιοι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει αν μετά τις εκλογές θα κινηθεί για ίδρυση νέου κόμματος, για ενίσχυση των εκλεκτών του, όπως πχ. ο Φίλιππος Σαχινίδης, προκειμένου να διεκδικήσουν την ηγεσία ή εάν θα παραμείνει αδρανής, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά.

Αντιθέτως ο Κώστας Σημίτης θα στηρίξει πλήρως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς στόχος του είναι το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει σε «εκσυγχρονιστική» γραμμή και ει δυνατόν, σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας , να περάσει και σε ακραιφνή «εκσυγχρονιστικό» στέλεχος. Η μόνη περίπτωση να αρθεί η συμμαχία των δύο προσώπων είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει γραμμή μετά τις ευρωεκλογές, κάτι που δεν φαίνεται όμως πιθανό.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν και αυτή τη στιγμή μοιάζει να μην έχει συμμάχους, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει ο νυν γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης που διαθέτει σημαντικές κομματικές δυνάμεις.

Το πιθανότερο είναι να συμμαχήσει με τον πολιτικό του φίλο Κώστα Σκανδαλίδη και άλλα ιστορικά παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τελικό αποτέλεσμα τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά για την ηγεσία. Κατά πολλούς η Φώφη Γεννηματά είναι το μόνο στέλεχος που μπορεί να κρατήσει ενωμένο το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει και μία δεύτερη επιλογή να ηγηθεί ομάδος νεαρών στελεχών.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν σχεδιασμούς επί χάρτου , καθώς ένας ηγέτης δεν απομακρύνεται αν τουλάχιστον δεν έχει μία ήττα σε βουλευτικές εκλογές. Με ποσοστό άνω του 7% -κατά πολλούς και άνω του 5%- ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί με άνεση να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ, έστω και αν κάποια από τα στελέχη που σήμερα διαφωνούν να αδρανοποιηθούν ή να αποστρατευτούν.

Πολύ περισσότερο που ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαθέτει το χαρτί της «πολιτικής σταθερότητας» καθώς χωρίς αυτόν η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να επιβιώσει. Βεβαίως πόσο μεσοπρόθεσμα μπορεί να στοιχίσει στο ΠΑΣΟΚ η στρατηγική σύγκλιση με τη ΝΔ μένει να αποδεχτεί για το ίδιο και την ηγεσία του ίσως και πολύ σύντομα.

Σχόλια