Επί της αρχής, το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ απορρίπτεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αν και η Χρυσή Αυγή τάχθηκε υπέρ της κατάργησης που προβλέπει το νομοσχέδιο για κάποιους οργανισμούς, ενώ δεν μετείχε και στη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας και τη σχετική ψηφοφορία.

Όπλο της αντιπολίτευσης, υπήρξε η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, η οποία εκφράζει έντονο προβληματισμό για αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου, σε σχέση με τη συμβατότητά τους με το Σύνταγμα και με διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα. Η ένσταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, αποτελούμενη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με την επίκληση του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την επιχειρηματολογία αυτή καταλογίζοντας μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο πολιτικός του λόγος διακρίνεται από το μέγεθος της υπερβολής». «Αν διαβάσετε προσεκτικά την έκθεση εγείρει ορισμένα ζητήματα με τρόπο μετρημένο και ισορροπημένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η συνταγματικότητα των διατάξεων κρίνεται στα δικαστήρια αλλά προηγουμένως από την Βουλή».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος είπε ότι με την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής «όχι μόνο άρθρα αλλά ολόκληρες ενότητες κρίνονται εκτός συνταγματικής έννομης τάξης». «Ανακαλύπτει και διαπιστώνει αντισυνταγματικότητες όσον αφορά σειρά άρθρων και παραβίαση κανόνων όπως του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, την καταγγελία των συμβάσεων κ.ά., δηλαδή ουσιαστικές νομοθετικές διατάξεις για την προστασία της εργασίας, ενώ παραβιάζονται διεθνείς κανόνες, συμβάσεις και κοινοτικές οδηγίες που έχουν κυρωθεί από την πατρίδα μας», υποστήριξε ο κ. Μητρόπουλος.

Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φέρει ένσταση σε ένα ακόμα νομοσχέδιο ως πάγια τακτική». «Αυτά που λέτε είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Είναι γνωστό πού έχετε επενδύσει: να διατηρηθεί αλώβητος ο γραφειοκρατικός παρασιτισμός, προκειμένου να επιτύχετε τον μικροκομματικό σας στόχο. Γίνατε ένα κόμμα-καταφύγιο όσων λυμαίνονται το κράτος», τόνισε.

Εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο κ. Π. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι από το επιστημονικό συμβούλιο δεν προκύπτει ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά κάποιες παρατηρήσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στο νομοσχέδιο.

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο αυτό μεταξύ των άλλων αποτελεί «πρόβα τζενεράλε για τις ομαδικές απολύσεις στην χώρα μας».

Από τη ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης είπε ότι «το περιεχόμενο της έκθεσης του επιστημονικού συμβουλίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο να μην θέσει κάποιος θέμα συνταγματικότητας». «Η Βουλή έχει το αυτοτελές δικαίωμα να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας», είπε.

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ που στήριξε επίσης την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, τον έλεγχο των συμβάσεων και της μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, καθώς και για την τροπολογία που αίρει τους περιορισμούς για την μετακίνηση υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο.

Σχόλια