Μετά την λήξη της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, τρία μέλη κατέθεσαν την παρακάτω δήλωση:

«Η χώρα μας διέρχεται τις πλέον κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της.

Την ευθύνη για την τραγική κατάσταση της χώρας φέρει η πολιτική, οικονομική και διανοητική ελίτ που διαχειρίσθηκε τις τύχες της χώρας μας μεταπολιτευτικά.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής όπως αυτή διαμορφώθηκε με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών ορθά κατέθεσε αίτημα προς τον
ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM).

Θεωρούμε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ισορροπημένες, θετικές και αποτελούν βάση εφικτής συμφωνίας.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα χρειάζεται μια σαφή θέση των εταίρων για την αντιμετώπιση του χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο μαζί με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Η ευθύνη για συμφωνία πλέον ανήκει στους εταίρους.

Όπως φάνηκε από τις σημερινές παρεμβάσεις η Ελλάδα αποκτά συμμάχους τους οποίους θα πρέπει με αξιόπιστες πρωτοβουλίες να αξιοποιήσει σε κλίμα συνεννόησης και δημιουργικής συνεργασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενσωματώσει ως δομικό στοιχείo της σκέψης της και της πολιτικής της πρακτικής ότι η ρήξη με την Ελλάδα των τελευταίων σαράντα χρόνων πρέπει να είναι αποφασιστική και να αρχίσει άμεσα. Δεν υπάρχει δρόμος έξω από αυτόν των βαθύτατων δομικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που μετασχηματίζουν τα προνόμια των λίγων σε υποχρεώσεις και δικαιώματα των πολλών. Μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται όχι ως αντάλλαγμα στις απαιτήσεις των εταίρων μας αλλά ως αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου η χώρα να αλλάξει ρότα.

Το δημοψήφισμα αποτέλεσε θρίαμβο της δημοκρατίας στον τόπο που τη γέννησε. Το μεγάλο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο για την ανάγκη οικοδόμησης της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας».

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2015

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής
Λουκάς Δημήτρης
Μαυροκεφαλίδης Χρήστος
Πετράκος Χρήστος

 

Σχόλια