Παρατεταμένο θρίλερ στις Βρυξέλλες όπου αποφασίζεται το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη προσωρινά προκειμένου να υπάρχουν διαβουλεύσεις, καθώς υπάρχουν σημεία εμπλοκής στη διαπραγμάτευση που έχουν να κάνουν με αξιώσεις που υπάρχουν στο σημείωμα Ντάισελμπλουμ το οποίο παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες.

Στο σημείωμα Ντάισελμπλουμ (προσχέδιο του Eurogroup και όχι κοινό ανακοινωθέν) υπάρχει σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών τις οποίες πρέπει να νομοθετήσει η Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα και να δοθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό γίνεται για να αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας μας, ειδικά με φόντο την εξαιρετικά αρνητική στάση του Β. Σόιμπλε και των δορυφόρων του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ.

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για «κείμενο-τέρας» στο οποίο υπάρχουν απαιτήσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είπε στους ομολόγους του ότι «ζητήσαμε εξουσιοδότηση από τη Βουλή για λόγους αξιοπιστίας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φορτώνεται η συμφωνία με περισσότερες απαιτήσεις».

Η ελληνική πλευρά αρνείται την αναστροφή νόμων που ψήφισε μονομερώς (100 δόσεις, ΕΡΤ, επιδόματα για την ανθρωπιστική κρίση) και επιμένει για σαφή αναφορά στη ρύθμιση του χρέους.

Επίσης ζητάει η ΕΚΤ να ανοίξει τη ρευστότητα από αύριο Δευτέρα και όχι μετά την Τετάρτη καθώς δεν θα αντέξουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με διαρροή στο Politico, η λίστα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει:

1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας
5. Θωράκιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6 Πλήρης εφαρμογή της αυτοματοποιημένης περικοπής δαπανών
7. Το θέμα των τραπεζών
8. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
9. Αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια
10. Θωράκιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ
11. «Αποκομματικοποίηση» της κρατικής διοίκησης
12. Επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Σχόλια