Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία: Εάν αποτύχει τώρα, θα αποτύχει και η χώρα. Του Θωμά Ψύρρα

Ο πρώην βουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά, φιλόλογος κ. Θωμάς Ψύρρας, με αφορμή την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, πως εάν τώρα αποτύχει η συγκρότηση της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας πώς θα είναι αποτυχία της ίδιας της χώρας.

Πιο αναλυτικά ο κ. Ψύρρας είπε:

Οι συνθήκες έχουν κάνει όλους πιο ώριμους και πιο διαλεκτικούς. Όλοι, νομίζω, είδαν πιο καθαρά τα προβλήματα της πραγματικότητας όπως όντως διαμορφώνονται καθημερινά τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Έτσι όλοι συμμετέχουν με την επιθυμία το εγχείρημα να επιτύχει. Επίσης όλοι ξέρουν ότι εάν και τώρα αποτύχει η συγκρότηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας θα επωμιστούν την ιστορική ευθύνη της αποτυχίας (που τελικά θα είναι κι αποτυχία της χώρας μας).

Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Το δυσκολεύει ένα παρελθόν, το δυσκολεύουν πρόσωπα που πιθανόν να αποζητούν ακόμα ρόλους, το δυσκολεύουν οι λογής παλαιοί φατριασμοί και οι προσωπικές φιλοδοξίες. Παρ’ όλα αυτά η πολιτική των ΣυριζΑνελ (που δεν είναι βέβαια αριστερά) και η κυβερνητικές τους επιλογές ωθούν κοινωνικά στρώματα να αναθεωρήσουν την ψήφο τους και να αναζητούν διεξόδους σε πολιτικό λόγο που να βασίζεται στην αλήθεια και στις καθαρές δεσμεύσεις. Κι αυτό μπορεί να το προσφέρει ως πρόταση και ως πρακτική η ελληνική σοσιαλδημοκρατία.

Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη γενικά και αόριστα μια κεντροαριστερά. Άλλωστε ο όρος “κεντροαριστερά” είναι μάλλον όρος πολιτικής γεωγραφίας κι όχι πολιτικής και κοινωνικής ιδεολογίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο, και τονίζω, νέο κόμμα με σαφείς ιδεολογικές αναφορές, με ανανεωμένες προβληματικές, με μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Ένα κόμμα που θα είναι πέρα από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις ή το Ποτάμι. Ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Σχόλια

Related Posts

Γιατί ισχύει ακόμη το Αριστερά – Δεξιά; Ο Γιώργος Σιακαντάρης γράφει στο Badiera.gr
Ο αγώνας ενός πολιτικού δρόμου. Της Ισμήνης Μώρου
Για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη. Του Θόδωρου Μαργαρίτη
Χάρης Θεοχάρης στο Badiera.gr: Χρειάζεται ένα υγιές πολιτικό κίνημα που θα βάλει την χώρα πάνω από το ίδιο
Τώρα μας ενδιαφέρει το δάσος της Kεντροαριστεράς και όχι το δέντρο. Του Γιώργου Μεντζελίδη
Δ. Χατζησωκράτης: Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία. Στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς
Γ. Σιακαντάρης: Προοδευτικός σήμερα είναι αυτός που μάχεται για μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις ανισότητες
Εύη Χριστοφιλοπούλου στο badiera.gr : Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει ξανά να αναδειχθεί σε αυτόνομο πόλο εξουσίας
Γιάννης Τούντας στο badiera.gr: Στο τραπέζι για την Κεντροαριστερά να προσκληθούν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς
Κεντροαριστερά: Τώρα η λύση – Αύριο θα είναι αργά. Του Κώστα Σκανδαλίδη