Σοβαρή κρίση ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ μετά την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να καταψηφίσει το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και την απόφαση του Απ. Κακλαμάνη να δηλώσει «παρών» στο ίδιο άρθρο.

Ο Ευ. Βενιζέλος, σε δήλωση του, υποστήριξε ότι ουδείς έχει το «ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος (…) από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές».Έκανε δε λόγο για «υποκρισίες και προσωπικά πολιτικά παιχνίδια», για να υπογραμμίσει ότι αυτές ήταν οι τακτικές που «οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση».

Βενιζέλος προς Παπανδρέου: Ντροπή η στάση σου

Εξαλλος έγινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να καταψηφίζει το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να ψηφίζει παρών στην ίδια διάταξη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας κατέβηκε από τα έδρανα της κυβέρνησης, πλησίασε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής μέσα στην αίθουσα και του είπε: «είσαι προσβλητικός προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ηρθες στην συνεδρίασή της, μίλησες και δεν είπες το παραμικρό γι αυτό που σχεδίαζες».

Αλλά η αντιπαράθεση συνεχίστηκε κατόπιν και στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε στον Απόστολο Κακλαμάνη σε μία προσπάθεια να τον ταυτίσει με το «παλαιό» πολιτικό σύστημα: «Είσαι αθώος εσύ Απόστολε που καταψήφισες; Νιώθεις αθώος, άσπιλος αμόλυντος για την κατάσταση που περιήλθε η χώρα»; ρώτησε ειρωνικά τον πρώην Πρόεδρο της βουλής μπροστά σε μία ομάδα στενών συνεργατών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εξοργισμένος από την καταψήφιση του άρθρου από τον Γιώργο Παπανδρέου αφού κατακόκκινος κατευθύνθηκε στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού όπου αντήλλαξαν βαριές εκφράσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε στον Γιώργο Παπανδρέου: «Είναι ντροπή σου όλη η στάση που κράτησες για το θέμα. Δεν ήρθες κάν στην κοινοβουλευτική ομάδα να πεις την άποψή σου, δεν ήρθες να με βρείς να μου πείς τις διαφωνίες σου, να συζητήσουμε και ψηφίζεις με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μία έντονη συζήτηση μετά την ψηφοφορία με τους συνεργάτες του Χρήστο Πρωτόππαπα, Δημήτρη Καρύδη, Πάρη Κουκουλόπουλο και Τάκη Ρήγα όπου ακούστηκε και η πρόταση για διαγραφή του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη η οποία απορρίφθηκε αμέσως αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε αμφισβήτηση την αρχή της δεδηλωμένης, και θα οδηγούσε σε κρίση το κόμμα αλλά και την Ελιά ενόψει ευρωεκλογών.

H δήλωση Βενιζέλου- Η απάντηση Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέδωσε γύρω στις 2 τα ξημερώματα σκληρή πολιτική δήλωση αποδοκιμασίας στην οποία κάνει λόγο για «υποκρισίες» και «προσωπικά πολιτικά παιχνίδια (…) που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση» και αναφέρει πως κανείς «δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές».

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αφήνει να εννοηθεί πως δέχτηκε «πισώπλατο μαχαίρωμα», αναφέροντας ότι «Κανένα μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή» και καταλήγει, μεταξύ άλλων, «Ολοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Με τις ίδιες λέξεις και το ίδιο νόημα ο Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε -τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας- στον Ευάγγελο Βενιζέλο, …επιστρέφοντας τους χαρακτηρισμούς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Ολοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό», κατέληξε.

Σχόλια