Με χαμηλές προσδοκίες και ανταλλαγή «σκληρών» μηνυμάτων ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Οι μεγάλες διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων παραμένουν λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις των προσερχόμενων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν έχει ενισχύσει την αισιοδοξία μου. Φαίνεται πως δεν έχουμε μέχρι στιγμής αποτελέσματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στο Eurogroup.

Υπέρ της επέκτασης του ισχύοντος προγράμματος ώστε να δοθεί χρόνος να υπάρξει συμφωνία επί ενός νέου προγράμματος, τάχθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, o Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισελ Σαπέν.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση 20 λεπτών με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις πριν και μετά το τετ α τετ.

– Μοσκοβισί: Μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία

Οι συζητήσεις θα είναι πολύπλοκες, ωστόσο τις προσεγγίζω με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία, δήλωσε  ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο Eurogroup.

«Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία, οταν έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση μπορούμε να πετύχουμε (συμφωνία)», συνέχισε.

Την ανάγκη να υπάρξει μία θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι εισέρχεται στη συνάντηση εκ μέρους της Κομισιόν με αυτήν την επιθυμία.

«Ας μη μιλάμε για το επόμενο βήμα σε περίπτωση που δεν πετύχουμε, ας μιλήσουμε για ένα πράγμα “ας επιτύχουμε σήμερα”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο στόχος είναι μία θετική κατάληξη με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρόγραμμα που διάλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά και τον πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των εταίρων της.

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Σέλινγκ δήλωσε: Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος. Το Eurogroup θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Τίποτα απ’ ότι συνέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να θεωρηθεί «ανακάλυψη» για την Ελλάδα, ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει από την ελληνική πλευρά να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι.

Ο λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Γκραμένα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει πέσει στο τραπέζι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Peter Kazimir  αναφέρει ότι  θα χρειαστεί κι άλλο eyrogroup για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και να βρεθεί λύση.

Σκληρή και η γραμμή της Φιλανδίας: Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα. Το υπάρχον είναι η βάση για την διαπραγμάτευση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας που αποτελεί και το νεότερο μέλος της ευρωζώνης εμφανίστηκε πιο θετικός.

– Handelsblatt: Οι Ευρωπαίοι έπαψαν να επιμένουν για παράταση

Οι Ευρωπαίοι δεν επιμένουν πλέον στην απαίτησή τους να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» επικαλούμενη υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Αντί της επέκτασης του προγράμματος, θα μπορούσαν πιστώσεις διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων να μεταφερθούν από το παλιό στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, ώστε η Αθήνα να έχει, τουλάχιστον θεωρητικά, τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί εκ νέου τους όρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνεται ότι στήριξη μπορεί να δοθεί μόνο με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

Παρ’ όλα αυτά όμως, βαρύ είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες όπως μεταδίδουν ανταποκριτές ελληνικών μέσων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα ζητήσουν σήμερα από το Eurogroup στις 16:00 να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα έως τον Ιούνιο μέσα από ένα πρόγραμμα-γέφυρα, κατά την εφαρμογή του οποίου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα που να επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό και οι εταίροι δεν θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση.

Στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά θα καταρτίσει το τελικό της πρόγραμμα, που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup θα παρουσιάσει μία πρόταση, η οποία θα συμβιβάζει με την απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα μπορούσε να διασπαστεί σε μικρότερες δόσεις και να εκταμιευθεί τους επόμενους μήνες με την υλοποίηση διαφορετικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών περικοπών.

 

Σχόλια