Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη για την κηδεία του 15χρονου που απεβίωσε την Τρίτη, αφού είχε τραυματισθεί από την αστυνομία κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία.

Ο Μπερκίν Ελβάν βρισκόταν σε κώμα για 268 ημέρες (από τον περασμένο Ιούνιο), μετά από χτύπημα από ευθεία βολή δακρυγόνου από αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στο πάρκο Γκεζί, ενώ πήγαινε να αγοράσει ψωμί.

Η τελετή πήρε το χαρακτήρα συλλαλητηρίου. «Η αστυνομία του AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) δολοφόνησε τον Μπερκίν Ελβάν», φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Οκμεϊντάνι, μια λαϊκή συνοικία της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το CNN, το πλήθος φώναζε συνθήματα κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για φασισμό και κατά του Ερντογάν, καλώντας τον «δολοφόνο».

Το φέρετρο με τη σορό του μαθητή περιφέρθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Οι διαδηλωτές στην περιοχή Οσμάν-Μπέϊ προστέθηκαν στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν τις τελευταίες ώρες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ελβάν ήταν παιδί μιας εργατικής οικογένειας και η πομπή πέρασε μπροστά από το σπίτι του, σε μία φτωχή συνοικία της τουρκικής πρωτεύουσας. Περαστικοί σταματούσαν και έκλαιγαν μπροστά στο θέαμα.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter. «Δεν πήρε το γιο μου ο Αλάχ, αλλά ο Ερντογάν» δήλωσε η μητέρα του.

Οι διαδηλώσεις μέχρι και τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) συνεχιζόντουσαν με μεγάλη ένταση σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

 

Σχόλια