Στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος παραπέμπει το Eurogroup την συζήτηση τυχόν μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να παράσχει στήριξη στην Αθήνα.

Το ζήτημα «ενδεχομένων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως διατυπώθηκαν στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι παραπέμπουν ουσιαστικά το θέμα στη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι. «Αποφάσεις επίκεινται κατά το δεύτερο εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας τους λόγους που η ελάφρυνση παραπέμπεται για μετά την επόμενη αξιολόγηση της Τρόικας αναφέρθηκε σε ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως είναι το πόρισμα των ελεγκτών περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η κατάσταση των τραπεζών, με δεδομένο ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν στοιχεία από τα στρες τεστ για τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Προηγουμένως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιιμ Κάλας είχε δηλώσει ότι «η απομείωση του χρέους είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί με τους δανειστές», διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν διακρίνει «μεγάλα περιθώρια».

Στο κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί Οικονομικών χαιρετίζουν τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Εκτιμούν ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλούν τις προσπάθειες προσαρμογής που ανέλαβαν οι Έλληνες πολίτες και οι αρχές». Διαπιστώνεται ότι «το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη». Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013». Αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά «ένα ενθαρρυντικό σημάδι της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των αγορών και αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ανάκτηση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές. Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα είναι καθοριστικής σημασίας για το σκοπό αυτό», επισημαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών. «Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν επαρκή υποστήριξη έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό τον όρο να συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής», τονίζεται.

Στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που πρόσθεσε ότι πληρούνται τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης και ότι το ΔΝΤ θα καταβάλει στις αρχές Ιουνίου τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup χαιρέτισε την έξοδο της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης στις 17 Μαΐου. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πληρούνται τώρα οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Πορτογαλία στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επέκριναν επίσης τις «υπερβολικές ανισορροπίες» στην Ιταλία και την Σλοβενία. «Και στις Ισπανία, Ιρλανδία και Γαλλία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την άρση των ανισορροπιών», αναφέρουν οι υπουργοί διευκρινίζοντας ότι «όλες οι χώρες είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την μεταρρυθμιστική τους διάθεση». Σχετική ανάλυση θα ακολουθήσει στις συνεδριάσεις του Eurogroup τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πηγή: Deutsche Welle/ Σταμάτης Ασημένιος

Σχόλια