Εγκρίθηκε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015 – 2018, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 269 Βουλευτές και το υπερψήφισαν 150 Βουλευτές, ενώ 119 το καταψήφισαν.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό κατηγόρησε  και απαντώντας στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα περί νέας Ελλάδας, ο Υπουργός αναρωτήθηκε « Ποια νέα Ελλάδα; με ειδικά δικαστήρια και κρεμάλες όπως είπε ο κ. Παναγούλης; Νέα Ελλάδα με μονομερή χρεοκοπία και δραχμή; Όπου η οικονομία είναι το κράτος και κρατισμός η οικονομία; που διώχνονται επενδύσεις και απειλούνται με φυλάκιση δημόσιοι λειτουργοί;» και κατέληξε «πραγματικά λυπάμαι, γιατί κατά βάθος νομίζω ότι μας αγαπάτε και μας θαυμάζετε αλλά κάτι πρέπει να πείτε».

«Μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν τα όσα είπε ο κ Τσίπρας» είπε ο υπουργός και απαντώντας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε στημένο το πρωτογενές πλεόνασμα είπε «δεν ορρωδείτε προ ουδενός. Δεν σέβεστε τις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Κρίσιμο θέμα είναι η πολιτική σταθερότητα» ακόμα ο υπουργός ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε «οι φορείς των πιο ακραίων και απαρχαιωμένων αντιλήψεων έρχεστε να αλλάξετε τα πάντα. Με τις κρεμάλες και τα ειδικά δικαστήρια; Σας θυμίζω ότι οι μεσαιωνική θεωρία δεν έχει υπόσταση και οι θιασώτες της δεν έχουν μέλλον». Αναφερόμενος τέλος στο κοινωνικό μέρισμα και απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης επ’ αυτού, σημείωσε ότι «σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά βλέπουν στο λογαριασμό τους το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πως θα το κατάφερναν αυτό οι τιμητές και οι καταστροφολόγοι;»

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στην ολομέλεια όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε κουκούλωμα της λίστας Λαγκάρντ για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του κ Βενιζέλου.

Νωρίτερα, επίθεση εφ’ όλης της ύλης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε κυρίως ο πρωθυπουργός, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε έντονους προεκλογικούς τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού κατηγόρησε προσωπικά των Αντώνη Σαμαρά ότι επιλέγει το μονόλογο και την πολιτική συκοφαντία, υποστήριξε ότι είναι ένας κρυπτόμενος πρωθυπουργός που αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση είτε εντός είτε εκτός Βουλής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συζητήσουν με τη δική του ατζέντα, όπου θέλει, επαναφέροντας εμμέσως και το ζήτημα του debate.

Ειδικά για το Μεσοπρόθεσμο ανέφερε πως “αποτελεί μονάχα τον πρόλογο των όσων ετοιμάζει η κυβέρνηση εάν περάσει τον κάβο των ευρωεκλογών” και προειδοποίησε πως περιλαμβάνει “περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών παντού, νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω διάλυση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε μια ήδη διαλυμένη κοινωνία” ενώ “τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, και είδαν το φως της δημοσιότητας παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνουν κατάργηση των τριετιών, απολύσεις, κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων”.

Επίθεση σε συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μιλώντας επί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανέφερε πως «η πολιτική δεν ασκείται με εκβιασμούς», σημειώνει πως η ΔΗΜΑΡ δεν κάνει «τυφλή αντιπολίτευση», αντιθέτως επιδιώκει λύσεις και ευρύτερες συνεργασίες χωρίς παρωπίδες και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση κατηγορώντας τη ότι καλλιεργεί μια «σκόπιμη εικονική πραγματικότητα» στην οικονομία και την κοινωνία. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε δογματισμό και καταστροφολογία, υποτιμώντας τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Στο στόχαστρο και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρέθηκε ο πρωθυπουργός καθώς αφού ο Πάνος Καμμένος μίλησε για άλλο ένα μνημόνιο και άλλο ένα μεσοπρόθεσμο που ψηφίζεται από την συγκυβέρνηση, χαρακτήρισε «αόρατο» τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι εμφανίζεται μόνο στα προεκλογικά σποτ.

Πυρά με διπλή κατεύθυνση εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα η οποία αφού υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να λέει ότι είναι κόμμα της αριστεράς, σχολίασε ότι η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησης έχει πάρει αποκρουστική μορφή.

 

Σχόλια