«Η Γαλλία έκανε τη Γερμανία να φτάσει πιο μακριά από όπου είχε προβλέψει» σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι «υπογραμμίσαμε πόσο θα κόστιζε η έξοδος από την Ευρωζώνη και εκείνοι (σ.σ. οι Γερμανοί) το έλαβαν υπ’ όψιν».

Σε συνέντευξη που έδωσε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική La Stampa, αναφερερόμενος και στην περίπτωση της Ελλάδας είπε χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία έκανε τη Γερμανία να φτάσει πιο μακριά από όπου είχε προβλέψει. Τόσο σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση όσο και την Ελλάδα, μια περίπτωση για την οποία υπογραμμίσαμε πόσο θα κόστιζε η έξοδος από την Ευρωζώνη, και εκείνοι (σ.σ.: οι Γερμανοί) το έλαβαν υπ’ όψιν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις δεσμεύσεις, τις οποίες σεβάστηκε ο Τσίπρας».

Ειδικότερα για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και αν «σταμάτησε τον Σόιμπλε», ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι «μπορούμε να πούμε ότι το κατάλαβε από μόνος του. Μπορούσαμε να θριαμβολογήσουμε, αλλά αν ένα παιχνίδι απαιτεί φράσεις όπως «η Γαλλία κέρδισε τη Γερμανία» ή το αντίστροφο, στο τέλος χάνουν όλοι».

Σε σχέση με το γαλλο – γερμανικό σύμφωνο εξήγησε ότι «είναι αναγκαίο. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει μπροστά. Αλλά δεν είναι αρκετό. Όταν με την κ. Μέρκελ πετυχαίνουμε μια συμφωνία, μετά πρέπει να πείσουμε τους υπόλοιπους».

Σε σχέση με την Ευρώπη αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η βραδύτητα στην λήψη των αποφάσεων. «Πράττουμε με αρκετά ορθό τρόπο, αλλά με υπερβολική καθυστέρηση. Πόσος χρόνος χρειάσθηκε για τη συμφωνία με την Ελλάδα; Και για την Τραπεζική Ένωση; Για τους πρόσφυγες; Για την τρομοκρατία; Οι τρόποι δράσης μας δεν είναι κατάλληλοι γι’ αυτόν τον κόσμο της έκτακτης ανάγκης. Οι λαϊκιστές ζουν μέσα στην αμεσότητα του Twitter. Για να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να είμαστε γρήγοροι» είπε.

Σχόλια