Εκρηξη οργής κατά του Ερντογάν προκάλεσε η απόφαση να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter, απόφαση που έχει να κάνει με τις διαρροές συνομιλιών που εμπλέκουν σε σκάνδαλα την κυβέρνησή του καθώς και μέλη της οικογένειάς του.

Οι τούρκοι χρήστες βρήκαν πάντως τρόπο να παρακάμψουν την απαγόρευση μέσω του εικονικού ιδιωτικού δικτύου, γνωστού και ως VPN, το οποίο λειτουργεί σε ένα κανάλι το οποίο δεν είναι δημόσιο. Παράλληλα, το Twitter συμβουλεύει τους χρήστες του να στέλνουν τα tweets που θέλουν χρησιμοποιώντας γραπτά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οπως ήταν λογικό, η απαγόρευση του twitter έφερε «έκρηξη» στα tweets από την Τουρκία, καθώς περίπου 2.5 εκατ. χρήστες από την Τουρκία χρησιμοποίησαν το δημοφιλές social media από την ώρα του «μπλοκαρίσματος», με αποτέλεσμα να γίνονται περίπου 17.000 tweets το λεπτό.

Τουρκία όπως… Βόρειος Κορέα

Μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία: έκλεισε το Twitter είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Zaman που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Cumhuriyet καταγγέλλει την επιβολή λογοκρισίας που κατατάσσει την Τουρκία μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.

 

Αντίδραση Γκιουλ μέσω…tweet

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόλυτη απαγόρευση πρόσβασης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ μετά από δικαστική απόφαση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο κ. Γκιουλ σημείωσε ότι μόνον μεμονωμένες ιστοσελίδες οι οποίες προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή συγκεκριμένων ατόμων θα πρέπει να «μπλοκάρονται», συμπληρώνοντας ότι ευελπιστεί η απαγόρευση να μην διαρκέσει πολύ.

Aλλά και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.

Αντιδράσεις από την ΕΕ

Βολές και προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να κλείσει το Twitter, προκειμένου να δείξει«την ισχύ της Τουρκίας».

Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο Twitter στα τουρκικά.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρους χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν «ανούσια και δειλή».

Σχόλια