Την εισαγγελική δίωξη αναμένεται να αντιμετωπίσει πλέον ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την ομόφωνη επιβεβαίωση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, της παράνομης από πλευράς του κατοχής δύο off shore εταιρειών και της μη αναγραφής τους στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που κατέθετε μετά το 1993.

Η Επιτροπή της Βουλής, επικύρωσε ομόφωνα τα αποτελέσματα του ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών της, που πραγματοποιήθηκε με βάση τον φάκελο που απέστειλε στη Βουλή ο εισαγγελέας Εφετών, Π. Μπρακουμάτσος,διαπιστώνοντας τα αδικήματα της παράνομης συμμετοχής του προέδρου του ΛΑΟΣ σε υπεράκτια (off shore) εταιρεία και της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

Σημειώνεται πως στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν έχει αναφέρει μετά το 1993 την υπεράκτια εταιρεία «Catalina» που κατείχε αρχικά με το γιο του, αλλά ούτε και τη δεύτερη εταιρεία με την ονομασία «Hommeric» που απέκτησε στη συνέχεια.

Ενδείξεις διαπιστώνονται επίσης και για το αδίκημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Απαγόρευση κατοχής off shore εταιρείας, ισχύει για τους βουλευτές από το 2003 – ενώ με διάταξη του 2010 η απαγόρευση συμπεριέλαβε ρητά και ενδεχόμενα παρένθετα πρόσωπα.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης ομόφωνα την αποστολή του φακέλου του Γ. Καρατζαφέρη και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπάρξει καταλογισμός της ζημίας του Δημοσίου από τις παράνομες δραστηριότητές του, και να δρομολογηθεί στη συνέχεια η κατάσχεση των καταλογισθέντων ποσών, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, για περαιτέρω έλεγχο παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη οι πρώην βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Αριστείδης Τσιπλάκος και Τηλέμαχος Χυτήρης, προκειμένου να διερευνηθεί διαφαινόμενη απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Η ιστορία της Catalina

Η Catalina, σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές, ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 με έδρα τα νησιά Turks and Caicos και πραγματικούς ισότιμους δικαιούχους Γ. και Ι. Καρατζαφέρη.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009 σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας RBC η αξία του πορτφόλιο της υπεράκτιας ανερχόταν σε 6.600.000 δολάρια, ενώ σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη από την τράπεζα η ακίνητη περιουσία του υπολογιζόταν σε 20.000.000 ευρώ.

Αναλυτικά αναφέρονται δύο ακίνητα στο Παλιό Φάληρο, επιχειρηματικά ακίνητα στην Καλλιθέα, θερινή κατοικία στο Λαγονήσι η αξία της οποίας υπολογίζεται από την τράπεζα στα 6.000.000 ευρώ και διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στις Βρυξέλλες, που αποκτήθηκε το 1999.

Η Catalina μετονομάστηκε σε Sunlight Delight LTD και τον Ιανουάριο του 2010 ορίστηκε εγγεγραμμένος μέτοχος η Παναγιώτα Βασιλάκη, αδελφή του Γ. Καρατζαφέρη.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 με εντολή του Καρατζαφέρη μεταφέρονται τα υπόλοιπα της εταιρείας στο όνομα του εμπιστεύματος The Ferisca Trust και τον Απρίλη του 10 οι λογαριασμοί της RBC έκλεισαν.

Επίσης σύμφωνα με τους λογιστές ο Γ. Καρατζαφέρης είχε και την υπεράκτια Homeric GT με έδρα τα νησιά Turks and Caicos, που ιδρύθηκε στις 28/10/1983 και μετονομάστηκε σε  Homeric TCI.

Από τον έλεγχο των λογιστών διαπιστώθηκε ότι δηλώθηκε η συμμετοχή του στην Cartalina στις δηλώσεις πόθεν έσχες στις 16/1/1994 28/4/1994 και 30/4/1996. Επισημαίνουν ότι δεν αναφέρεται ποσοστό συμμετοχής και τίμημα.

Στις μεταγενέστερες δηλώσεις πάντως δεν αναφέρεται συμμετοχή στην εταιρεία Catalina LTD και η υπεράκτια Homeric δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Καρατζαφέρη.

 

Σχόλια