Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του ευρώ παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg. Τρία από αυτά θα μπορούσαν, όπως αναφέρεται, να οδηγήσουν σε διάσπαση της ευρωζώνης και τρία θα είχαν ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του νομίσματος, μέσα από το κύμα λαϊκισμού. Και κάπως έτσι, επανέρχεται στο προσκήνιο το Grexit.

Τα τρία σενάρια διάλυσης του ευρώ

Σενάριο 1: Η Λεπέν κερδίζει τις εκλογές της Γαλλίας (πιθανότητα 15%)

Με τους αντιπάλους της να έχουν πληγεί από τα σκάνδαλα, η Λεπέν διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις και αναδεικνύεται νικήτρια στο β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Στη συνέχεια διενεργεί –και κερδίζει- ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη. Πυροδοτείται μια τεράστια φυγή κεφαλαίων, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, όπου έχει αντηχήσει η ιδέα ενός αντίστοιχου δημοψηφίσματος.

Ξεκινά η εφαρμογή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων. Η Λεπέν εισαγάγει το φράγκο και το συνδέει με ό,τι απέμεινε από το ευρώ. Αυτό καθίσταται ανέφικτο και η αξία του νέου νομίσματος βυθίζεται.

Χάος κατακλύζει τις αγορές. Άλλες κυβερνήσεις ακολουθούν το παράδειγμα της Γαλλίας, αφήνοντας μόνο τις χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της Βόρειας Ευρώπης με το κοινό νόμισμα.

Σενάριο 2: Η Ιταλία παραδίδεται στον ευρω-σκεπτικισμό (πιθανότητα 30%)

Από τα όρια της κατάρρευσης όπου βρίσκεται, το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δέχεται το τελειωτικό χτύπημα όταν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απορρίπτουν μια κυβερνητική γραμμή στήριξης 20 δισ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι αποτελεί κρατική βοήθεια.

Τα spreads των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά και οι τράπεζες μαστίζονται από την εκροή καταθέσεων που αναγκάζει τη νέα κυβέρνηση να επιβάλει capital controls προτού παραιτηθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Μετά από πολλά χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, ανεργίας και διαδοχικών χρηματοοικονομικών κρίσεων, η Ιταλία διακατέχεται από ευρω-σκεπτικισμό. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με τη Λέγκα του Βορρά στη βάση μιας κοινής πλατφόρμας για επαναφορά της λίρας.

Κρατικοποιούν τις τράπεζες και κερδίζουν το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, δίνοντας τέλος στο διάρκειας 18 ετών πείραμα της Ιταλίας με το ευρώ.

Σενάριο 3: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο (πιθανότητα 50%)

Με τους πιστωτές να ζητούν επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν μέρος της συμφωνίας που έκλεισε το 2015. Η κίνηση αυτή τον βοηθά να ανακτήσει τη στήριξη των αποξενωμένων ψηφοφόρων του και να κερδίσει τις εκλογές με την κατηγορηματική δέσμευση να εγκαταλείψει τη λιτότητα.

Σχόλια