Πηγές από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σε 48 ώρες να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις επιστροφής της τρόικας,  σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η τρόικα στέκεται κυρίως στο δημοσιονομικό κενό του 2015 και γι’ αυτό ζητά νέα μέτρα ύψους 2,5 δισ. Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται επίσης τα κόκκινα δάνεια, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του νόμου για τις απεργίες.

Δεν υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών από εσάς το ακούω πρώτη φορά, απάντησε σε ερώτημα για τις τοποθετήσεις των πηγών της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ότι «ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστέψει η τρόικα», ενώ πρόσθεσε «Θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα». Ερωτηθείς δε αν αισθάνεται ότι τον «άδειασαν», απάντησε «όχι».

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, στη Βουλή, την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, την ώρα που το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Το μεγάλο θέμα στη φάση αυτή είναι πως θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, στο 3% του ΑΕΠ, από περίπου 1,8% που εκτιμάται πως μπορεί να «κλείσει φέτος,« με δεδομένες τις ενστάσεις της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που δημοσιεύει το Έθνος, η κυβέρνηση επεξεργάζεται plan B, που προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, αυτό θα γίνει σε έκτακτο Eurogroup που θα συγκληθεί στις 15 Δεκεμβρίου και πάντως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου.

 

Σχόλια