Πρωτοφανής  σάλος προκλήθηκε στην εγχώρια πολιτική σκηνή, μετά από ρεπορτάζ που έφερε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να μιλάει για «έλληνα πολιτικό που πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη». Από την επίσημη μετάφραση των δηλώσεων Σόιμπλε δεν προκύπτει ακριβώς αυτό…

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε:

Ερώτηση: Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, ότι ήσασταν ένας από τους πρωτεργάτες εκείνους που προώθησαν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012. Υπάρχει ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις επικείμενες ευρωεκλογές….;

Απάντηση: …Ο υπουργός Οικονομικών, εκείνη την περίοδο έκανε έκκληση και στην Ομοσπονδιακή Βουλή και αλλού, ότι πρέπει να υπάρχει κάποια κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι λόγω παραλείψεων επί δεκαετίες των δικών τους ελίτ, έπρεπε να υποφέρουν και ότι οι Έλληνες πολίτες έπρεπε να διανύσουν ένα δύσκολο δρόμο, για τον οποίον χρειάζονταν τη βοήθειά μας.

Εκτός αυτού, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έλεγε πάντα ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θέλει να σηκώσει αυτό το βάρος ή όχι. Αυτή είναι μια απόφαση του ελληνικού λαού και αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να σηκώσει αυτό το βάρος, εμείς θα τον στηρίξουμε σε αυτήν του την προσπάθεια.

Μετά, υπήρξε στην Ελλάδα μια συζήτηση, η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εσείς κατονομάσατε έναν Έλληνα πολιτικό για του οποίου τα αισθήματα δημοκρατικής ευθύνης αμφιβάλλω. Αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση να μιλήσω σήμερα επ΄αυτού. Αυτοί λένε, ότι είναι πολύ καλύτερα, η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Το ίδιο συμβαίνει  και στην Ιταλία, καλή ώρα. Μετά από αυτό, υπήρξε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, εάν πρέπει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ή όχι.

Πιστεύετε, αλήθεια, πως η κυβέρνηση μιας ευνομούμενης πολιτείας δεν θα σκεφτεί, τι πρέπει να κάνουμε εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση την οποία δεν υπολογίσαμε; Υπάρχει και Σχέδιο Γ και Χ και Ψ.

Αυτά είναι ανοησίες. Υποθέσεις αυτού του είδους στερούνται σοβαρότητας. Έχει ασκηθεί πολλή κριτική πως δεν είχαμε κανένα Σχέδιο για την επανένωση της Γερμανίας. Έρχονταν διάφοροι έξυπνοι από όλες τις πλευρές και μας έλεγαν τότε: Γιατί δεν τα είχατε όλα αυτά έτοιμα στο συρτάρι σε επεξεργασμένη μορφή.

Εκτός αυτού αναφέρθηκε το όνομα του πρώην συναδέλφου, Timothy Geithner, που εκτιμώ, ο οποίος δεν είπε αυτό ακριβώς. Βρήκα το συγκεκριμένο σημείο, το έχω διαβάσει και το έχω ελέγξει. Εάν θέλετε να παραθέσετε μια πηγή θα πρέπει να την παραθέσετε σωστά

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι  η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ καλύτερα από ότι είχαμε σκεφτεί. Αυτό και όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Τρόικας στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό είναι που έχει σημασία. Αυτό είναι η απόφαση κάθε δημοκρατικά κυρίαρχης χώρας…

Όλα ξεκίνησαν από ρεπορτάζ του MEGA

Ο σάλος ξεκίνησε μετά από ρεπορτάζ στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου ο ανταποκριτής του καναλιού μετέδωσε τη δήλωση- βόμβα Σόιμπλε: «Έλληνας πολιτικός, του οποίου τα δημοκρατικά αισθήματα ευθύνης αμφισβητώ, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να αποκαλύψω το όνομά του, πρότεινε να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Στη συνέχεια έπεσε η ιδέα του δημοψηφίσματος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι υπήρχε σχέδιο της τότε ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά και ότι έλληνας πολιτικός τού είχε προτείνει έξοδο από το ευρώ πριν από την πρόταση για δημοψήφισμα.

Πρόσθεσε ότι ανάλογες προτάσεις τού έκαναν και Ιταλοί πολιτικοί για έξοδο της δικής τους χώρας από την ευρωζώνη.

Σχόλια