«Ζόρικα τα πράγματα» είπε προχθές κυβερνητικός παράγοντας μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις με την τρόικα… Ενώ ο Ντράγκι θεώρησε «πρόωρες» τις εικασίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το πολιτικό πάντως «μήνυμα» είναι ότι οι εταίροι – δανειστές και οι εκπρόσωποί τους, με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν βοηθούν πολιτικά την κυβέρνηση εν όψει ευρωεκλογών και ούτε στηρίζουν εμπράκτως το αισιόδοξο σενάριο εξόδου από την κρίση, που αποτελεί το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης. Αντίθετα είναι επιφυλακτικοί και ως προς το ύψος και ως προς τη «βιωσιμότητα» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, αλλά κυρίως αντίθετοι με τη διάθεσή του σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεδομένου του χρηματοδοτικού κενού, όπου οι σχετικές αποφάσεις εκκρεμούν… Επίσης επιφυλακτικοί είναι και με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστούν οι τράπεζες, καθώς το ύψος του τελικού ποσού συναρτάται με τον βαθμό αισιοδοξίας, ή όχι, των «σεναρίων» για τις εξελίξεις στην οικονομία. Ολες οι ενδείξεις τείνουν στην εκδοχή ότι οι εταίροι – δανειστές μας είναι υπέρ ενός νέου δανεισμού για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού, με νέες δεσμεύσεις και συνέχιση της αυστηρής εποπτείας, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση… Ο κ. Στουρνάρας προφανώς και σωστά βιάζεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ή σε κάθε περίπτωση να υπάρξει συμφωνία στα βασικά θέματα μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, δεδομένων και των υψηλών πλέον δανειακών αναγκών…

Δυστυχώς όμως τα «αγκάθια» για μια συμφωνία είναι ακόμα πολλά και… τρυπάνε άσχημα την κυβέρνηση, από το… γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία μέχρι τους φόρους υπέρ τρίτων, τις απολύσεις στο Δημόσιο, τις ομαδικές απολύσεις κ.λπ. Η υιοθέτηση των ρυθμίσεων όπως προβλέπονται από την έκθεση του ΟΟΣΑ θα δημιουργήσει προεκλογικά προβλήματα στην κυβέρνηση. Ενώ μια εκκαθάριση της κατάστασης μέσω μιας πολιτικής απόφασης, που θα εστιάζει κυρίως στην καλυτέρευση της γενικής εικόνας της οικονομίας, κάτι που θα ήθελε η κυβέρνηση, «σκοντάφτει» στην τρόικα, που επιμένει σε πλήρη και ακριβή υλοποίηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ… Ο «λογαριασμός» κάθε άλλο παρά εύκολος είναι!

Σχόλια