Από το 2009 που ξέσπασε η κρίση και άρχισε να κτυπάει και την Ευρώπη η απάντηση από τις ηγεσίες της ΕΕ ήταν καθαρά αμυντική. Με πολιτικές λιτότητας και ασφυκτικά δημοσιονομικά μέτρα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Έξι χρόνια μετά γίνεται φανερό, ιδίως στη χώρα μας, ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα. Η περιβόητη ανάπτυξη ακόμα αναζητείται στις συνόδους κορυφής. Τα Σοσιαλιστικά κόμματα παρασυρμένα από το τσουνάμι των εξελίξεων και την πρωτοκαθεδρία των κεντροδεξιών κυβερνήσεων στην Ευρώπη δεν μπόρεσαν να δώσουν την δική τους αντιπρόταση στην οικονομική στασιμότητα που πλήττει την ΕΕ.

Ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να φτιάξουν τη δική τους ατζέντα και να πρωτοστατήσουν για την πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη.

Ήρθε η ώρα οι Νέο-Κεινσιανιστές να δώσουν το δικό τους στίγμα για μια άλλη Ευρώπη , της ανάπτυξης , της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Κοινωνικής συνοχής.

Μια δυναμική πρόταση που θα αντιστρέφει το κλίμα και θα δίνει προοπτική στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες καλούνται για μια άλλη φορά να αποτελέσουν την πρωτοπορία για μια αλλαγή στη Ευρώπη. Ένα νέο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα στηρίζεται σε αντίστροφη πορεία από το σημερινό δόγμα της λιτότητας και θα έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων και στις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα στη χώρα μας που η πραγματική οικονομία βυθίζεται κάθε μέρα απαιτείται άμεσα ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων χρειάζεται:

  • Να διεκδικήσουμε την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ
  • Να διεκδικήσουμε, μετά την αξιολόγηση, την ένταξή μας στην ποσοτική χαλάρωση, που ανακοίνωσε ο Ντράγκι για την δυνατότητα στήριξης ενός μεγάλου προγράμματος Δημοσίων έργων που θα αποτελέσει τον πυρήνα της νέας ανάπτυξης. Επίσης με το νέο πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών (TLTRO) να αυξηθεί η δυνατότητα χορήγησης επιχειρηματικών δανείων.
  • Διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ και στήριξη επενδύσεων σε συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Έμφαση σε τομείς όπως καινοτομία, νεοφυείς επιχειρήσεις, τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, ιατρικού και συνεδριακού τουρισμού κλπ.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μαζί με πολιτικές απασχόλησης που θα κτυπούν το πρόβλημα της ανεργίας και μάλιστα των νέων θα μπορέσουν να αλλάξουν τη ροή της οικονομίας και να τη βάλλουν σε άλλο δρόμο.

-O Τάσος Δαρσινός είναι μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

Σχόλια