Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, o κ. Γιούνκερ απέκλεισε με τον πλέον σαφή τρόπο μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας: «Η άποψη της Κομισιόν είναι η εξής: Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit. Κανένα από τα πρόσωπα σε ηγετικές πολιτικές θέσεις στην Ευρώπη, δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έπληττε ανεπανόρθωτα το κύρος της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να αναγνωρίσουν την δραματική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα» επέμεινε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν σε ένα ή περισσότερα κράτη – μέλη ή σε ένα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο ημέρες μετά το αυστηρό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Αθήνα.

Ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης, ότι η ανεργία είναι στο υψηλότερο επίπεδο, κυρίως στους νέους και ότι στη χώρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι συχνότατες.

«Μετά τον Ιούλιο» θα πρέπει «να εξεταστεί πώς οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να συμπεριφέρονται σε χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ’ ανάγκην λιγότερο απαιτητικές, αλλά θα πρέπει να είναι «περισσότερο πολιτικές». «Δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι» πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι «βρίσκεται εδώ και μέρες σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να βρεθεί ημερομηνία επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Κατέστησε, όμως, σαφές ότι η συνάντηση θα γίνει σίγουρα μέσα στις επόμενες 14 μέρες. «Δεν θέλω όμως να θέσω σε κίνδυνο αποφάσεις του Eurogroup με επαφές στο περιθώριο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Σχόλια