Για τις πολιτικές εξελίξεις,  την υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας και τον Φώτη Κουβέλη αλλά και τις διεργασίες στη Δημοκρατική Αριστερά, αναφέρεται σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Free Sunday», o Δημήτρης Χατζησωκράτης. μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Αναλυτικά η συνένετευξη του κ. Χατζησωκράτη

-Σας ξάφνιασε η είδηση ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προτείνει για ΠτΔ τον Φώτη Κουβέλη;

Καθόλου. Τον τελευταίο χρόνο το μοναδικό όνομα πολιτικού, που ακούγονταν ότι θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ο μελλοντικός πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν αυτό του Φώτη Κουβέλη.
Η με ημιεπίσημο τρόπο- επιτρέψτε μου τον όρο- παρουσίαση από την Καθημερινή της Κυριακής της 24/08/14, στο κύριο θέμα της, ως την βέλτιστη επιλογή των Σαμαρά –Βενιζέλου για τη θέση της προεδρίας της Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρξει ουδεμία διάψευση- προφανώς ούτε και επιβεβαίωση-, μαζί με τις πολύ θετικές και αθρόες υπέρ της υποψηφιότητας Κουβέλη τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνητικού χώρου που ακολούθησαν, έχουν αναδείξει την υποψηφιότητας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για το ύπατο αξίωμα της ελληνικής πολιτείας ως μια ιδιαιτέρως σημαντική προοπτική.

-Θα βρίσκονταν οι 180 ψήφοι αν υποψήφιος για ΠτΔ ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ;

Δεν είναι μόνο η δική μου εκτίμηση, ότι ο Φώτης Κουβέλης είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους. Η συγκέντρωση 180 ψήφων για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή οικονομικοπολιτική και κοινωνική συγκυρία είναι άκρως δυσχερής, σε μια Βουλή με 22 ανεξάρτητους βουλευτές και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με την επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο, για την προσφυγή στις κάλπες. Αυτός άλλωστε είναι κατά τη γνώμη μου και ο κύριος λόγος που Σαμαράς και Βενιζέλος συγκλίνουν στον. Φ. Κουβέλη. Πέραν, φυσικά, από την προφανή εκτίμησή τους για την καταλληλότητα, το πολιτικό ανάστημα αλλά και τους συμβολισμούς που συνοδεύουν το πρόσωπο! Αυτές όμως τις ιδιότητες υπάρχουν και άλλοι πολίτες-άνδρες και γυναίκες- που τις διαθέτουν.

Στην πολιτική οι ανάγκες καθορίζουν και τις επιλογές. Την ώρα που η πιο λογική προσέγγιση στο θέμα προεδρία της δημοκρατίας είναι ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ώρα του, έρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα από την κυβερνητική πλευρά- χωρίς και να αναλαμβάνει την ευθύνη της ανακίνησής του- με κίνδυνο και να το «κάψει». Και αυτό γιατί, λίγο πριν από τη συνάντηση των Παρισίων, κρίνεται από τα κυβερνητικά επιτελεία ότι προέχει, ως εντελώς απαραίτητη, μια «ένεση» ενίσχυσης της πολιτικής σταθερότητας της Ελλάδας και η διασφάλιση ενός βάθους χρόνου διακυβέρνησης. Η τρέχουσα διαπραγμάτευση για τις εξελίξεις στην ύστερη μνημονιακή και μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας όταν και οι εταίροι μπορούν να πιστέψουν ότι ο «σκόπελος» της προεδρίας μπορεί να παρακαμφθεί.

-Ο Σπ. Λυκούδης λέει ναι, ο Γ. Πανούσης λέει όχι στην υποψηφιότητα Κουβέλη για την ΠτΔ. Μήπως διασπάται η ΔΗΜΑΡ;

Όχι βέβαια! Το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό και είναι παγκοίνως γνωστό ότι στη ΔΗΜΑΡ οι απόψεις εκφράζονται ευθέως και δημοσίως. Είναι ζήτημα που θα μας απασχολήσει – και θα μας… ταλανίσει γιατί έχει υπάρξει πρόταση που αφορά τον πρόεδρό μας και όχι απλώς ένα στέλεχος της Αριστεράς.

Απλώς, κατά τη γνώμη μου, η συλλογική τοποθέτησή μας για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Όταν ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την ανάδειξη και εκλογή και προφανώς όταν πρώτα γίνουν γνωστές και οι επίσημες, πρώτα απ΄όλα, κυβερνητικές προτάσεις για το πρόσωπο.
Θα ήθελα όμως να εστιάσω επιπλέον στην αντίληψη με την οποία τόσο ο Φ.Κουβέλης όσο και η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει το ζήτημα. Έχουμε κατ΄επανάληψη δηλώσει ότι η εκλογή Προέδρου θα κριθεί τον κατάλληλο χρόνο, σε συνάφεια με το κλίμα και τις πολιτικές που θα ασκούνται, καθώς η εκλογή δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, αλλά βαθύτατα πολιτικό.

Τα ΝΑΙ μας και τα ΟΧΙ μας λοιπόν θα έχουν τη σημασία τους και το βάρος τους ΤΟΤΕ. Στον κατάλληλο χρόνο. Κάθε άλλη πρόωρη τοποθέτηση και πολύ περισσότερο μια όποια συλλογική τοποθέτησή μας θα αποτελούσε σημαντικό πολιτικό λάθος!

Να το εκφράσω και διαφορετικά. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές. Έχει κατ΄επανάληψη παρουσιάσει τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και αφορούν στη διαπραγμάτευση για το χρέος, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την άρση της φοροεπιδρομής, τη ζωοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποτροπή της περαιτέρω αποδιάρθρωσης των εργασιακές σχέσεις, την αποκατάσταση κραυγαλέων αδικιών στους μισθούς και συντάξεις. Τα επιτεύγματα και οι ασκούμενες πολιτικές σε αυτά τα πεδία θα πρέπει να αποτελέσουν τα ασφαλή κριτήρια για τη δυνατότητα να υπάρξει η προοπτική υποψηφιότητας ενός αριστερού προέδρου. Και αυτά θα κριθούν τότε. Μετά από πέντε μήνες. Αν έχει υπάρξει θετική εξέλιξη τότε η χώρα θα έχει κάνει ένα θετικό βήμα. Αν όχι… με βάση το Σύνταγμα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η λαϊκή ετυμηγορία. Να απορρίπτει κανείς εκ των προτέρων μια τέτοια δυνατότητα ή και τη διεκδίκησή της -ακόμη και αν θεωρεί ότι, με βάση τις τρέχουσες κυβερνητικές επιλογές, δεν είναι δυνατή- σίγουρα δεν συμβάλλει στην πορεία της χώρας προς τα εμπρός. Μια τέτοια αντίληψη δεν θα βοηθούσε τη ΔΗΜΑΡ αν γίνονταν κυρίαρχη στους κόλπους της και εκ των προτέρων θα μας έθετε στο μπλοκ της άρνησης..

-Μήπως αυτό που διχάζει τη ΔΗΜΑΡ είναι ο προσανατολισμός προς τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο δεν συμφωνούν όλοι;

Δεν υπάρχει κανένας προσανατολισμός προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκάθαρη επιλογή την αυτόνομη παρουσία της και έχει προκρίνει πολιτικές. Οι προτάσεις διαλόγου και για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας αποτελούν δύο παράλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η στόχευσή μας λοιπόν για τη δυνατότητα συγκρότησης μιας ισχυρής κεντροαριστεράς για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας δεν έχει καμία σχέση με … την πολιτική κατηγορία που απευθύνεται στη ΔΗΜΑΡ.

-Τι να περιμένουμε από το συνέδριο της 12ης Σεπτέμβρη; Θα μπει θέμα ηγεσίας;

Το Συνέδριο, που από τις ίδιες τις πραγματικότητες του ελληνικού καλοκαιριού είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί στα ασφυκτικά όριο της 12 Σεπτεμβρίου, νομίζω πως πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να μετατοπισθεί. Σήμερα άλλωστε συνεδριάζει η Κεντρική μας Επιτροπή…

Σε κάθε Συνέδριο κόμματος της Αριστεράς τίθεται θέμα εκλογής ηγεσίας. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόταση αλλαγής ηγεσίας, ή αλλιώς ειπωμένο, δεν βλέπω άλλη πρόταση. Θεωρώ ότι ο Φώτης Κουβέλης πρέπει να είναι, και είμαι βέβαιος ότι θα είναι στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος.

-Η εξαγγελθείσα απουσία της Μεταρρυθμιστικής Τάσης δεν προεξοφλεί αποτυχία του συνεδρίου; Το λιγότερο, δεν θα είναι ενωτικό.

Η προσφυγή στην κομματική βάση μετά από μια μεγάλη ήττα είναι αναγκαία και υποχρεωτική. Ένα Συνέδριο όμως δεν έρχεται απλώς να αποτιμήσει ευθύνες. Έρχεται για να χαράξει πολιτικές για το μέλλον, έχοντας στη διάθεσή του όλα τα πολιτικά δεδομένα που θα το καθορίσουν. Με την έννοια αυτή, με πολλαπλές μου εκκλήσεις και κατ’ ιδίαν και δημοσίως, ζήτησα από τους συντρόφους/ισσες της Μειοψηφίας να προσεγγίσουμε, όλοι από κοινού, εκείνο το κομματικό σώμα στο οποίο θα μπορούσαμε, όλοι μαζί, να επιχειρήσουμε την επανεκκίνηση του κόμματος. Ακόμη και αυτές τις ώρες θεωρώ ότι και από τον πρόεδρο πρέπει να υπάρξει μια ύστατη προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.

-Θα συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης;

Όχι! Έχω, από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε, δηλώσει ότι είναι τουλάχιστον πρωθύστερο αν στο ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ φιλοδοξούν αυτό το συνέδριο να είναι αυτό που θα εκφράσει την κεντροαριστερά. Μέχρι τώρα μόλις άρχισε ο διάλογος –έχει γίνει μόνο μια συνάντηση- μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!

-Μετά το 1,2% των ευρωεκλογών, θα κατέβει η ΔΗΜΑΡ αυτόνομα στις εθνικές εκλογές; Αν ναι, γιατί;

Η αυτονομία της ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση, όπως σας είπα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τεθεί σε αμφισβήτηση. Και εγώ από την πλευρά μου θα την υπερασπιστώ. Από εκεί και πέρα το πως η ΔΗΜΑΡ θα κατέβει στις προσεχείς εκλογές, σας διαβεβαιώ ότι είναι άλλο ζήτημα, που δεν θα πρέπει να «κλεισθεί» από τώρα.

Όχι γιατί καταγράψαμε το 1,23%, αλλά γιατί το ζήτημα της συγκρότησης της κεντροαριστεράς είναι ανοικτό. Ένα συμμαχικό σχήμα καθόδου στις εκλογές, επαναλαμβάνω αν όλα προχωρήσουν θετικά, θα αποτελούσε μια σημαντική συμβολή και για την χώρα και την ίδια την υπόθεση της κεντροαριστεράς.

-Γιατί είναι ένας πετυχημένος αρχηγός ο Φώτης Κουβέλης από τη στιγμή που το κόμμα του συνετρίβη;

Ο Φώτης Κουβέλης «οδήγησε» στα τρία τελευταία χρόνια τη ΔΗΜΑΡ σε δύο διαδοχικές σημαντικές καταγραφές στο εκλογικό σώμα με 6,23%και 6,25% και σε μια πρόσφατη οδυνηρή ήττα. Ποιόν ηγέτη θέλετε να κρίνουμε με μοναδικό κριτήριο την εκλογική απόδοση;

-Πιστεύετε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερη από μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ;

Στην πολιτική το μείζον είναι να διατυπώνεις το τι ακριβώς εσύ ως κόμμα επιδιώκεις για τη διακυβέρνηση του τόπου. Εμείς λοιπόν διεκδικούμε μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, με την συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Χρειαζόμαστε μία εναλλακτική προοδευτική λύση, με σαφή και αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με στόχο μια παραγωγική ανάπτυξη που θα δίνει θέσεις εργασίας, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σχόλια