Την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη χαμένη σε περίπτωση ενός επώδυνου διαζυγίου με την Ευρωζώνη εκφράζει ο Μοχάμεντ Ελ – Εριάν, σε άρθρο του στους Financial Times.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υπογραμμίζει πως «όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε διαζύγιο, δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα χαμένη από το Grexit». Και οι δύο πλευρές, εξηγεί χαρακτηριστικά, θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Από την πλευρά της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να επωμιστούν το βάρος μίας διευρυμένης διαγραφής του ελληνικού χρέους, καθώς η Αθήνα δεν θα διαθέτει την ικανότητα να το αποπληρώσει.

Όπως εξηγεί εν συνεχεία, η ύφεση θα επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη, με τους πολίτες να καλούνται να βιώσουν τις επιπτώσεις ακόμη μίας δυσμενούς οικονομικής περιόδου.

«Ακόμη και μετά το διαζύγιο, οι δύο πλευρές είναι αναγκασμένες να διατηρήσουν τις στενές επαφές, λόγω κυρίως της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και των εμπορικών δεσμών» επισημαίνει καταλήγοντας ο Αμερικανός αναλυτής.

Σχόλια