Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου αποτελούμενο από τον ίδιο, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Θωμά Ψύρρα, τον γραμματέα ΔΗΜΑΡ Λάρισας Στέλιο Γρηγορίου και τον γραμματέα Περιφερειακού Οργάνου ΔΗΜΑΡ Θεσσαλίας Γιάννη Φασούλα, είχε διαδοχικές συναντήσεις σήμερα το πρωί στην Λάρισα.

Αρχικά συναντήθηκε με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Λάρισας όπου ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και δεσμεύθηκε για ουσιαστική συμπαράσταση στα οξυμμένα προβλήματα. Στο πλαίσιο της συζήτησης εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πραγματική οικονομία με τα capital controls, με τα τεράστια προβλήματα στις εισαγωγές αλλά και με την υπερφορολόγηση. Αναφέρθηκαν επίσης τα στοιχεία που προσδιορίζουν την πτωτική πορεία όλων των δεικτών επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αλλά και η πραγματικά επικίνδυνη για την εθνική οικονομία απόφαση πολλών επιχειρηματιών να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους σε χώρες εκτός Ελλάδας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ΘΕΣγάλα και ΘΕΣγη. Στις συσκέψεις που ακολούθησαν κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα υπερφορολόγησης αγροτών και συντελεστών γεωργικής παραγωγής, πέρα από την οικονομική αναποτελεσματικότητα και την κοινωνική αδικία, θα οδηγήσουν άμεσα σε συρρίκνωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας, αύξηση των εισαγωγών, μείωση των εξαγωγών και τελικά αύξηση των ελλειμμάτων. Είναι φανερό ότι ακόμη και οι πιο υγιείς και βιώσιμες δραστηριότητες στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή δεν θα αντέξουν τα νέα σχεδιαζόμενα μέτρα που είναι εκτός όσων ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και εγείρουν ζήτημα με τον ανταγωνισμό.

Όσον αφορά την υιοθέτηση, από την ελληνική κυβέρνηση, στην συμφωνία με τους εταίρους, του μέτρου για αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι ακόμη και η ίδια η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναφέρει ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την τιμή του γάλακτος, όχι την διάρκεια ζωής του γάλακτος, αλλά τα υψηλά περιθώρια κέρδους των αλυσίδων λιανικής πώλησης γάλακτος που είναι υψηλότερα κατά 30% σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε.. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη μία διαθρωτική μεταρρύθμιση στον κλάδο του λιανεμπορίου, κανόνες και πλαίσιο ανταγωνισμού που θα ελέγχονται από το κράτος, μείωση αυτών των απαράδεκτων υψηλών περιθωρίων κέρδους και όχι αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος που δεν πρόκειται να μειώσει την τιμή στο ράφι, όπως δεν την μείωσε και η αύξηση από 5 σε 7 ημέρες που έγινε πρόσφατα. Σε αυτές τις αλλαγές πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Απαιτείται επίσης η καθιέρωση του ελληνικού σήματος για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που αποτελεί άλλο ένα θέμα που η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει.

Το κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε, τέλος, στο Π.Γ.Ν. Λάρισας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου καθώς και με την Διοίκηση της 5η Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και ενημερώθηκε διεξοδικά για τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με καθαρά λογιστικά κριτήρια από εταίρους και κυβέρνηση και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν άμεσα τομές και αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές στρεβλώσεις του συστήματος υγείας.

Σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη Λάρισα και το βράδυ θα μιλήσει σε σύσκεψη μελών και φίλων της ΔΗΜΑΡ Θεσσαλίας στα γραφεία του κόμματος.

Σχόλια