Ένα βήμα έγινε. Η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια για την συγκρότηση του τρίτου πόλου οριοθετημένου από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τον αριστερό λαϊκισμό.

Μετά το κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ που συγκρότησε το 1989 τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ είναι μια ακόμα σπάνια φορά που δυο κόμματα υπογραφούν προγραμματική συμφωνία. Να θυμίσω ότι υπογραφές για προγραμματική συμφωνία δεν υπήρχαν ούτε στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο νέος εκλογικός συνασπισμός κατοχυρώνει την οργανωτική και πολιτική αυτονομία των κομμάτων και κινήσεων που τον απαρτίζουν. Για την ΔΗΜΑΡ αυτό σημαίνει την υπεράσπιση της συλλογικοτητας και της διαδρομής της.
Προφανώς με μεγάλα λάθη και καθυστερήσεις ο πόλος αυτός θα ήταν μια πιο ελπιδοφόρα επιλογή αν είχε συγκροτηθεί νωρίτερα. Η ΔΗΜΑΡ έκανε λάθος να έχει την τακτική του «σκαντζόχοιρου» στο παρελθόν και φυσικά το πλήρωσε…
Το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε σε ένα είδος «ομηρίας» με την ΝΔ.
Οι ηγεσίες των κομμάτων άλλαξαν, οι εμπειρίες δυνάμωσαν, η μάχη του Ευρωπαϊκού ΝΑΙ μας ένωσε… και το βήμα έγινε.
Μακάρι και το ΠΟΤΑΜΙ να μην κάνει τα ίδια λάθη και να επιδιώξει έστω και την τελευταία στιγμή να συμπαραταχθεί με τις δυνάμεις του «ενδιάμεσου» χώρου ώστε να υπάρξει μια πολύ πιο ισχυρή καταγραφή. Όλα όμως δείχνουν ότι το ΠΟΤΑΜΙ αδιαφορεί για την ανασύνταξη των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και παραμένει σε μια «μοναχική» πορεία χωρίς σαφές ιδεολογικό στίγμα και με ένα αρχηγικό μοντέλο κομματικής λειτουργίας.
Σε κάθε περίπτωση ο νέος πόλος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού , για μια «επόμενη μέρα» που αναζητά ένα σύγχρονο και αποφασιστικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας. Κυρίως όμως μια ισχυρή δύναμη του προοδευτικού χώρου, των μεταρρυθμίσεων και του ρεαλισμού με στόχο την αναβάθμιση της χώρας, τις ισχυρές κυβερνητικές λύσεις, την ευρωπαϊκή πορεία με κοινωνικό πρόσημο!

Σχόλια