Ο Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε συνέντευξη του στον ρ/σ ΣΚΑΙ αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και στο συνέδριο της ΔΗΣΥ μεταξύ άλλων τόνισε:

1. Η κυβέρνηση ΚΑΙ καθυστέρησε την αξιολόγηση ΚΑΙ υπέγραψε σκληρά μέτρα. Έχασε δηλαδή και στα δυο επίπεδα. Μόνο με εθνική συνεννόηση –όποτε αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί- θα υπάρξει ικανή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Δυστυχώς μια τέτοια αναγκαιότητα υπονομεύει συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και αρνείται Η ΝΔ.

2. Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η συντηρητική παράταξη, η Δεξιά. Η αντιπαράθεση μας με τον αριστερό λαϊκισμό είναι δεδομένη, είναι συνεχής. Γνωρίζουμε ότι η ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου αντικειμενικά απαιτεί την πολιτική και εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται άλλωστε για μια μάχη πολιτικής ηθικής αφού ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι μοναδικό του κίνητρο είναι η διατήρηση της εξουσίας την οποία κέρδισε με τη μέθοδο της εξαπάτησης και των κίβδηλων υποσχέσεων. Ωστόσο δεν αγνοούμε ταυτόχρονα τις ιδεολογικές διαφορές με την ΝΔ.

3. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να πετύχει τη σύνθεση των διαφορετικών συλλογικοτήτων, των ιστορικών διαδρομών και αντιλήψεων. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο, με συμφωνία πάνω στις αρχές λειτουργίας της σημερινής ομοσπονδιακής δομής της συμπαράταξης, με νέο κοινό σύμβολο και συλλογικά όργανα. Η κεντροαριστερά θα τα καταφέρει αν προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα που εγκριθεί στο συνέδριο και στο τέλος του έχει κατά την γνώμη μου την διαμόρφωση ενός νέου, πολυτασικού κόμματος με υπέρβαση των σημερινών κομματικών δομών και ιστορικών αναφορών.

Σχόλια