Η σημερινή κατάσταση στην χώρα μας είναι οριακή σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η αδιέξοδη πολιτική δεν μπορεί να συνεχισθεί. Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει χθες, εγκαίρως το 2016 χωρίς νέα απαράδεκτα μέτρα, αυτό ήταν εφικτό σύμφωνα και με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Δυστυχώς οι αυταπάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν και πάλι την κατάσταση σε αδιέξοδα, με νέα μέτρα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 δις ευρώ. Οι εμμονές ορισμένων εταίρων όπως του Σόιμπλε και του ΔΝΤ είναι δεδομένες, αλλά αντιμετωπίζονται με αποτελεσματική διαπραγμάτευση, συμμαχίες και όχι απομόνωση. Σήμερα πλέον αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση χωρίς νέα απαράδεκτα μέτρα.

Στο εσωτερικό κομματικό σκηνικό, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν να στήνουν μία καρικατούρα δικομματισμού με μία στείρα αντιπαράθεση μακριά από τις ανάγκες του σήμερα. Η ανανεωτική αριστερά όμως υπερασπίσθηκε διαχρονικά και με κόστος τον πολιτικό πλουραλισμό, απορρίπτοντας τα διπολικά και δικομματικά διλήμματα. Οι πάγιες αυτές θέσεις δεν πρέπει να απεμπολούνται για οποιοδήποτε πρόσκαιρο συμφέρον, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Προφανώς βέβαια διέξοδος στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει η χώρα δεν μπορεί να δώσει η συντηρητική παράταξη. Η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη. Κανένας αναπαλαιωμένος διπολισμός και καμία καρικατούρα δικομματισμού δεν είναι η λύση. Για αυτό στόχος δικός μας είναι να ανατρέψουμε αυτό το διχαστικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Πρωταρχικός στόχος όλων των κομμάτων στις σημερινές συνθήκες πρέπει να είναι το πώς θα σωθεί η χώρα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικεί την ενίσχυσή της για να επιβάλλει την θέση της για εθνική συνεννόηση και για να υπάρξει ένας ισχυρός προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας στην χώρα που θα δώσει λύσεις κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά αποτελεσματικές.

Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά η βάση για έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα με στόχο την έξοδο από την κρίση. Σήμερα στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία είναι ξανά στο προσκήνιο. Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις προτείνουν λύσεις και διεκδικούν μια νέα παρουσία σε όλη την Ευρώπη.
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο κινείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην χώρα μας, στοχεύοντας στην ενότητα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της κοινωνίας των πολιτών και του προοδευτικού κέντρου. Αποτελεί ένα εγχείρημα που στοχεύει στο μέλλον. Για αυτό απαιτείται και η ανανέωση προσώπων, δομών και πολιτικών πρακτικών. Ταυτοχρόνως ο χώρος πρέπει να έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα, προοδευτικό και σοσιαλδημοκρατικό. Τα νεφελώματα του μεσαίου χώρου χωρίς σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα γρήγορα εξαερώνονται.

Για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ένα θεσμικό, δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία Συνέδριο τον Ιούνιο για την πολιτική και προγραμματική εμβάθυνση και την οργανωτική συγκρότηση ενός σύγχρονου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις, οφείλουμε να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα και σε σύμβολα. Για μια δημιουργική μετεξέλιξη, που υπερβαίνει στερεότυπα του παρελθόντος, για ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους.

Στόχος μας μία ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη που αποτελεί τον φορέα συνάντησης, συμπόρευσης και ισότιμης συμμετοχής για την ενιαία πολιτική έκφραση του προοδευτικού χώρου.
Σε αυτό το πλαίσιο κανένας δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν θα εμποδίσει την δρομολόγηση των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών που θα σηματοδοτήσουν την πορεία προς έναν ισχυρό φορέα της κεντροαριστεράς.
Είμαι απόλυτα προσηλωμένος σε αυτή την προοπτική, ενός μεγάλου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Αυτός είναι που θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Με ενότητα και ανανέωση.

*Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

matrix24.gr

Σχόλια