Την επομένη της επίσκεψής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο παρουσίασε την πρωτοβουλία του για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του χρέους, ο Φώτης Κουβέλης σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις υπογράμμισε την ανάγκη συνεννόησης  για την αναδιάρθρωση,  επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο, ενώ τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συνδέει τη στάση της στο θέμα της προεδρικής εκλογής με δημοσκοπικά ευρήματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι «μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, με το δεδομένο ότι φαίνεται πως αποτελεί πεποίθηση πια σχεδόν όλων –όχι όλων– ότι  το χρέος για να αναδιαρθρωθεί χρειάζεται μια περαιτέρω επιμήκυνση. Χρειάζεται, αναμφισβήτητα, μείωση των επιτοκίων, μία αμοιβαιοποίηση  του χρέους με την έκδοση ευρωομολόγων και την ανάληψη αυτών των ευρωομολόγων από την ΕΚΤ. Και, βεβαίως, στο βαθμό που μπορεί να καταστεί εφικτό και η περικοπή μέρους του χρέους. διότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας προκύπτει από κρατικά δάνεια  άλλων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Για την  πιθανότητα εκλογών τον Μάρτιο, ο κ. Κουβέλης είπε ότι οι εκλογές δεν πρέπει να αφορίζονται  και σημείωσε: Δεν συμμερίζομαι το επικοινωνιακό σύνθημα  ότι αν γίνουν εκλογές θα αποσταθεροποιηθεί η χώρα, με το δεδομένο ότι η κοινωνία είναι αποσταθεροποιημένη και, βεβαίως, για μένα πάντοτε τίθεται το θέμα της διαμόρφωσης συνθηκών και όρων για την δημιουργία μιας προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου

Για την σύνθεση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης,  ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι αφορά «όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, όχι αυτές που γενικώς και αορίστως αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιες αλλά αυτές που πράγματι, αποδεδειγμένα επιλέγουν το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής. Και, βεβαίως, με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, όμως, στο βαθμό –και εδώ είναι το κρίσιμο στοιχείο- που θα υπάρχει προγραμματική συμφωνία».

Σε συνέντευξή στον ρ/σ Real ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία  της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ για την προεδρική εκλογή δεν εξαρτάται από τα δημοσκοπικά ευρήματα και εκτίμησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Σχόλια