Η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού, έκανε εκτενείς αναφορές στην ευρωκρίση και τη νεανική ανεργία.

Σημαντικό τμήμα της ομιλίας της καγκελαρίου αφορούσε στην ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως τόνισε, προϋπόθεση για μια ισχυρή Γερμανία είναι μια ισχυρή Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία «δίνει έμφαση στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής», είπε η κ. Μέρκελ.

Κάνοντας μνεία στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η καγκελάριος έκανε λόγο για «πρώτες επιτυχίες» στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, που «δεν θα πρέπει να υποτιμώνται». Επέμεινε, όμως, ότι «η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί».

«Θα πρέπει να διανυθεί ακόμη αρκετός δρόμος», είπε η κ. Μέρκελ, παραπέμποντας στα επιτόκια που πληρώνουν πολλά κράτη μέλη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, προπαντός στις τάξεις των νέων.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούλιο, θα εξεταστεί κατά πόσον τα κράτη μέλη με υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας έχουν απορροφήσει πόρους από τα 6 δισ. ευρώ που διατίθενται από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της και εάν τα χρήματα αυτά επενδύονται πράγματι για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.

Παράλληλα, πηγές που πρόσκεινται στη γερμανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε σήμερα τις συστάσεις του ΔΝΤ που του ζητάει περισσότερες επενδύσεις.

«Δεν αντέχω άλλο αυτές τις συζητήσεις» περί της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης ως δύο αντιφατικών εννοιών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στη διάρκεια ενός τραπεζικού συνεδρίου στο Βερολίνο. «Αυτό που διαπιστώνω είναι πως οι χώρες που έχουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, είναι και αυτές που έχουν τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Στην τελευταία ανάλυσή του, το ΔΝΤ προσποιείται πως έχουμε περιθώρια ελιγμών» για περισσότερες δημόσιες δαπάνες, επισήμανε. Όμως «δρομολογήσαμε τα μέτρα τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας, δεν μπορούμε να μας επιτρέψουμε περισσότερα». δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Σχόλια