Η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, Μαρία Γιαννακάκη, επικεφαλής του συνδυασμού ‘Παρέμβαση για την Αττική’, με συνέντευξη τύπου που έδωσε σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσίασε το ψηφοδέλτιο της παράταξης καταθέτοντας μια εναλλακτική πρόταση για το ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στην προστασία των δημόσιων αγαθών, του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου και για έναν πιο δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο της Περιφέρειας στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση

Αναλυτικά κατά την ομιλία της είπε:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι

Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη θέση, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις Περιφερειακές Εκλογές της Αττικής «Παρέμβαση για την Αττική» Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση.  Ένα ψηφοδέλτιο συμπόρευσης και συνεργασίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας. Γιατί η αριστερά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οικολογία και η οικολογία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τις αρχές της αριστεράς. Ο ρόλος τους δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια Αριστερά με ολίγη προγραμματική οικολογική γαρνιτούρα, ούτε σε μια Οικολογία με πολιτικές ευαισθησίες.

Με τη συγκρότηση της Παρέμβασης αποδείξαμε ότι η Περιφέρεια, όπως και η χώρα, έχουν ανάγκη από διάλογο,  συνεργασίες και συναινέσεις για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.  Πετύχαμε τη συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων από την αυτοδιοίκηση, την Δημοκρατική αριστερά, τους οικολόγους, συλλογικότητες από την κοινωνία των πολιτών, καθώς και δυνάμεις  που αποδεσμεύονται από τις λογικές του δικομματισμού.

Όλοι μαζί στέλνουμε το μήνυμα ότι αυτή η μάχη που ξεκινήσαμε με αισιοδοξία, με ελπίδα, με δυναμισμό ως συμμαχία πολιτών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου για την Περιφέρεια Αττικής, θα κερδηθεί. Θα κερδηθεί γιατί η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας έχει ανάγκη από την παρουσία και της έκφραση των πολιτών που δεν εκφράζονται από τις πολιτικές του δικομματισμού και στις περιφερειακές εκλογές.

Δεν εκφράζονται από τις δυνάμεις που είτε δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα και αναπαράγουν τις αδιέξοδες πολιτικές  που μας οδήγησαν ως εδώ, είτε από τις δυνάμεις που υποτάσσουν τα πάντα στο κομματικό τους συμφέρον και αναπαράγουν  συντηρητικές, αναχρονιστικές λογικές και πρακτικές που μετέτρεψαν την αυτοδιοίκηση σε “μακρύ χέρι” του κράτους και την οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Η Παρέμβαση για την Αττική υποστηρίζει και καταθέτει μια εναλλακτική πρόταση για το ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην στήριξη των πολιτών, στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην προστασία των δημόσιων αγαθών, του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, στην αταλάντευτη υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και του κομβικού της ρόλου στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

Διεκδικούμε έναν πιο δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο της Περιφέρειας στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Έχουμε προτάσεις για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Αττικής, για την περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, για την προστασία των δημόσιων αγαθών, για την κατάρτιση και την καινοτομία, για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής, για την ενίσχυση του τουρισμού με σεβασμό και ευαισθησία για το περιβάλλον. Για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών της περιφέρειας.

Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία 7000 θέσεων εργασίας από το οικονομικό πλεόνασμα της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους Δήμους σε τομείς που δεν είναι ανταγωνιστικοί με τον ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις στους τομείς της κοινωνικής οικονομίας, της περιφερειακής ανάπτυξης, του τουρισμού αλλά και θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ζητάμε Ενιαίο Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης για τους χώρους ελεύθερης πρόσβασης, τους τέσσερις ορεινούς όγκους (Υμηττό, Πεντέλη, Πάρνηθα και Ποικίλλον Όρος), το θαλάσσιο μέτωπο και τα πέντε μεγάλα πάρκα (Ελληνικό, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, Τουρκοβούνια-Άλσος Βεϊκου, Πάρκο Τρίτση, Ελαιώνας). Εναν Ενιαίο Στρατηγικό Σχεδιασμό με ευθύνη της Περιφέρειας και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων. Στόχος μας η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η λειτουργία χώρων αναψυχής υπερτοπικής εμβέλειας και η βελτίωση του μικροκλίματος στο λεκανοπέδιο.

Η Παρέμβαση για την Αττική υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε μια νέα Περιφερειακή αρχή που οραματίζεται με ρεαλισμό και σχεδιάζει για το σήμερα και το αύριο. Δημιουργεί υποδομές που χρειάζονται, όχι αποσπασματικά και μικροπολιτικά, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην Αττική μετά την κρίση. Με προτεραιότητα στις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας.

Με ισχυρή την παρουσία μας στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο θα δώσουμε τη μάχη για την αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης, για την επαναθεμελίωση της σχέσης της πολιτικής με τον πολίτη με θεσμούς συμμετοχής και διαφάνειας και διαρκή διαβούλευση για τις αποφάσεις. Θα δώσουμε τη μάχη για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους πολίτες που συμπιέζονται από την κρίση, που προβληματίζονται για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και αναζητούν διέξοδο, να συμμετέχουν στην προσπάθεια μας και να υποστηρίξουν στις περιφερειακές εκλογές το ψηφοδέλτιο μας με στόχο την βιώσιμη διέξοδο της Αττικής από την κρίση.

Φίλες και φίλοι,

Το σύνθημά μας είναι «Η Περιφέρεια στο Κέντρο». Οι λόγοι που επιμένουμε σε τοπικές κλίμακες είναι γιατί:

  • Υπερασπιζόμαστε το τοπικό ως κεντρικό χωρίς να του αφαιρούμε τη χωρικότητά του.
  • Εστιάζουμε στο ειδικό ως γενικό χωρίς να του στερούμε την ιδιαιτερότητά του.
  • Προσεγγίζουμε το μερικό ως συνολικό χωρίς να τροποποιούμε τις πραγματικές διαστάσεις του.

Προσωπικά είναι μεγάλη τιμή και χαρά που το κόμμα μου με υπέδειξε ως υποψηφία Περιφερειάρχη. Είμαι όμως ιδιαίτερα περήφανη για τους ανθρώπους με τους οποίους συγκροτούμε αυτό το ψηφοδέλτιο. Καταρχήν για τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες, στα πρόσωπα των οποίων αποτυπώνεται η συνεργασία και συμπόρευση με πολίτες από την αυτοδιοίκηση, το χώρο της οικολογίας, των κινημάτων, της κοινωνίας των πολιτών, της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Για το σύνολο του ψηφοδελτίου: όλες τις φίλες και τους φίλους, άνθρωποι με επιστημονική κατάρτιση, με έντονη πολιτική και κοινωνική παρουσία και συμμετοχή στις πόλεις, στις γειτονιές τους, σε μαζικούς φορείς και συλλογικότητες, δίνουμε μαζί αυτόν τον ωραίο αγώνα.

Φιλοδοξία μας είναι η συνάντηση αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και πολιτικής οικολογίας να μην είναι ευκαιριακή. Να συνεχιστεί και πέρα από τις εκλογές του Μάη και να θεμελιωθεί ένας μόνιμος, γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος που θα μπολιάσει το στίγμα του χώρου και θα παράσχει τα εργαλεία εξόδου από την κρίση και τις σταθερές βάσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Στόχος μας η Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση «Παρέμβαση για την Αττική» να παράξει έργο εντός και εκτός περιφερειακού Συμβουλίου και να αποτελέσει την κρίσιμη αυτή μαγιά προκειμένου να υπάρξει σταθερή αυτοδιοικητική παρουσία, η οποία θα διασφαλίζει την συνέχεια των πολιτικών και την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανεξάρτητα από κομματικούς και άλλους μηχανισμούς.

Σας καλώ όλους τις επόμενες εβδομάδες να συνεχίζουμε με την ίδια καθαρότητα και  ειλικρίνεια που διακρίνει το χώρο μας, με τις προτάσεις, με τις αρχές, με τις αξίες μας, με τη συμμετοχή μας, όπου μπορούμε περισσότερο. Να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να μας γνωρίσουν και να μας εμπιστευθούν.

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!»

Σχόλια