Ο ηγέτης των φιλορώσων αποσχιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο ανακοίνωσε σχέδιο στρατολόγησης 100.000 ανδρών, την ώρα που οι μάχες με τις ουκρανικές κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εντείνονται.

Οι αποσχιστές προσπαθούν να καταλάβουν την κομβικής σημασίας πόλη του Ντεμπάλτσεβε, ενώ κεντρικές περιοχές της επαρχίας του Ντονέτσκ, η οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από τους αντάρτες, βρέθηκαν υπό τα πυρά πυροβολικού.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και αρκετοί άμαχοι πολίτες. Το BBC αναφέρει ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας ναυάγησαν επειδή οι διαπραγματευτές των αυτονομιστών δεν εμφανίστηκαν στη συνάντηση που είχε οριστεί να γίνει στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η «ευαίσθητη» κατάπαυση του πυρός που είχε συναφθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου στο Μινσκ κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, όταν οι φιλορώσοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση κατά αρκετών ουκρανικών θέσεων και κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Η κινητοποίηση για τις νέες στρατολογίες θα αρχίσει μέσα στις επόμενες 11 ημέρες, τόνισε ο κ. Ζαχαρτσένκο, μιλώντας σε πρακτορείο του Ντονέτσκ.

Το Ντεμπάλτσεβε, εξάλλου, εκκενώθηκε από εκατοντάδες αμάχους, καθώς οι φιλορώσοι αποσχιστές ένοπλοι έφθασαν στα περίχωρα της πόλης.

 

Σχόλια