Γύρω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στρέφονται τώρα οι τουρκικές προκλήσεις. Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε μη αποδεκτό το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε «ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων», ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε για μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες ενεργούν με τους Ελληνοκύπριους και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά, από το βήμα του πετρελαϊκού συνεδρίου World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται δύο μέρες πριν την άφιξη της εξέδρας με το τρυπάνι για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε διάσκεψη για την ενέργεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι οι πόροι των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού.

«Η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση παρά να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να αποφύγουν μονομερή μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές», υποστήριξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σχόλια