Ένταση επικρατεί στο ΕΚΠΑ, όπου περίπου 50 φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι -με τη συνδρομή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και ελέγχου πρόσβασης στο χώρο.

Ο πρύτανης, Θ. Φορτσάκης, αφού εμφανίστηκε λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους καταληψίες να αποχωρήσουν, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

«Ένας βουλευτής μπορεί να μπει στο σπίτι σας χωρίς άδεια; Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς άδεια; Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος των πανεπιστημιακών και των φοιτητών, συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ζητούν άδεια. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο πανεπιστήμιο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον έχουν άδεια», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης.

«Τρεις βουλευτές παραβιάζουν την είσοδο του πανεπιστημίου και επιτρέπουν σε φοιτητές, διοικητικούς και άλλους ανθρώπους, άγνωστους σε εμάς, να καταλάβουν τον χώρο. Είναι προφανές ότι έχουμε μία κατάσταση ανωμαλίας. Όσο κρατάει αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος» ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Και πρόσθεσε: «Καλώ τα άτομα που βρίσκονται στον χώρο της πρυτανείας να αποχωρήσουν, διαφορετικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Η πρυτανεία είναι σε συνθήκες καταλήψεως, δεν κάνω άλλο διάλογο πάνω σε αυτό».

Επίσης, εξήγησε ότι «το θέμα των βουλευτών είναι δευτερεύον… το θέμα είναι ποιους έφεραν μαζί τους. Ένα ολόκληρο μπουλούκι ανθρώπων που μπήκε μέσα χωρίς άδεια και εγκαταστάθηκε εδώ και 24 ώρες και δεν αποχωρεί. Κάποιοι από αυτούς είναι φοιτητές, κάποιοι εργαζόμενοι και κάποιοι άγνωστοι».

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Φορτσάκης είχε προχωρήσει σε καταγγελία εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξόπουλο, Μαντά και Φωτίου, ότι «εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαριστάμενους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Μιλώντας στο «Βήμα», είχε κάνει λόγο για «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά».

Φωτίου: «Μας θίγουν οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη» 

Λίγη ώρα αργότερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, μίλησε επίσης στον ΒΗΜΑ 99,5 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δική μου ευθύνη το ποιοι μπορεί να πέρασαν μετά από εμένα».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις βουλευτές ενημερώνουν ότι ουδέποτε παραβίασαν την πόρτα του Πανεπιστημίου.

«Προσήλθαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

» Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη , ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών.

» Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε την Τρίτη, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτος ισχυρισμούς του.»

Δ. Βίτσας: «Τα πανεπιστήμια να λειτουργούν και να είναι ανοιχτά στην κοινωνία»

«Βασικό είναι να λειτουργούν τα πανεπιστήμια, να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και να είναι ελεύθερος ο ακαδημαϊκός χώρος», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας την Τρίτη στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 δίνοντας την επίσημη «γραμμή» της Κουμουνδούρου στο θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την πρωτοβουλία του πρύτανη Θ. Φορτσάκη να αναθέσει σε εταιρεία σεκιούριτι την φύλαξη του ιδρύματος και τον έλεγχο της πρόσβασης σε αυτό.

Ερωτηθείς γα το αν πρέπει να επιβάλλεται φύλαξη και έλεγχος πρόσβασης, ο Δημ. Βίτσας απάντησε: «Με face control, security και οτιδήποτε άλλο, όχι. Αλλά βανδαλισμοί και καταστροφές και όχι μόνο στα πανεπιστήμια, αλλά σε όλους τους δημόσιους χώρους είναι ανεπίτρεπτοι. Το ίδιο το πανεπιστήμιο έχει φύλακες και διοικητικό προσωπικό και μια μεγάλη δύναμη από μόνη της, που είναι οι φοιτητές. Πρέπει αυτά τα φαινόμενα να τα αποτρέπει. Δεν το συζητάω αυτό το πράγμα. Να διευκολύνει, επίσης, την αντιπαράθεση ιδεών, όπως πρέπει να διευκολύνει και τη γνώση» σημείωσε.

Σχόλια