Ήρεμη ήταν η νύχτα στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στη Σερβία και η κατάσταση είναι σταθερή, ωστόσο οι αρμόδιες μονάδες παραμένουν σε επαγρύπνηση για άλλες τέσσερις μέρες.

Σταθερή χαρακτήρισε την κατάσταση ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, Πρέντραγκ Μάριτς, προσθέτοντας όμως ότι δεν παρατηρείται απότομη μείωση της στάθμης υδάτων.

Τα μέλη της κυβέρνησης ομόφωνα αποφάσισαν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα και ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε να ετοιμαστεί ειδική έκθεση προς ενημέρωση της σερβικής Βουλής και των πολιτών για τα μέτρα που ελήφθησαν το διάστημα που η Σερβία ήταν αντιμέτωπη με τις πλημμύρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί οι σοροί 33 ανθρώπων και ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι αιτία του θανάτου των 13 ήταν πνιγμός. Είναι τα ακριβή και αληθή στοιχεία που αφορούν ολόκληρη τη Σερβία, δήλωσε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεκάτη μέρα της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσαν οι εκτεταμένες πλημμύρες, άρχισαν να μειώνονται οι πλημμυρισμένες περιοχές και να αυξάνονται οι φόβοι για την εξάπλωση επιδημιών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μείωση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Σάβα στον δήμο Μπόσανσκα Ποσάβινα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και η κατάσταση βαθμιαία ομαλοποιείται, αλλά εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες στην περιοχή Οτζάκ και στο κεντρικό τμήμα του καντονιού Ποσάβσκα.

People receive food from Serbian army soldiers in the flooded town of Obrenovac, southwest of Belgrade

Το πρωί της Παρασκευής αναχώρησε από το κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πλημμύρες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η πρώτη βοήθεια παραδόθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους εκπροσώπους του γενικού προξενείου της Σερβίας και μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» από την AirSerbia θα μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές.

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν σε καθημερινή βάση να παραλαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια (από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην οδό Κουντουριώτη, δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ανθρωπιστική βοήθεια, ρουχισμό και τρόφιμα συγκεντρώνει η Αγιορείτικη Εστία. Οι προσφορές αλληλεγγύης μπορούν να παραδοθούν στο βιβλιοπωλείο, Εγνατίας 109, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ μέχρι και το Σάββατο 31 Μαΐου.

Σχόλια