«Δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη, η οποία πρέπει να είναι ‘Ελιά’ συν και όχι ‘Ελιά’ μείον», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες της Ολομέλειας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, που θα ολοκληρωθούν αύριο.

Προκειμένου να τερματίσει συζητήσεις περί διάλυσης ή αφομοίωσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα μετέχει στη Δημοκρατική Παράταξη με τα όργανά του, το όνομα, τα σύμβολα, αλλά και με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Σημείωσε ακόμη ότι το Συνέδριο της Παράταξης θα είναι δημοκρατικό, παραταξιακό, πολιτικό και προγραμματικό και διαβεβαίωσε πως δεν θα θιγεί η ταυτότητα και η οργανωτική δομή των φορέων που θα πάρουν μέρος.

Σεβόμαστε όλους όσοι μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα, αλλά αξιώνουμε και τον σεβασμό όλων, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές προς όσους παρακολουθούν από κάποια απόσταση την προσπάθεια, μιλώντας για συμπεριφορές «μικρομεγαλισμού», αναφορά που ερμηνεύθηκε ότι απευθύνεται κυρίως προς τη ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές και κατά όσων χρησιμοποιούν τον όρο «σημερινό ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε τον όρο, που υπονοεί ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δέχεται το μνημόνιο και συνεργάζεται με τη Ν.Δ., πολύ περισσότερο όταν αυτό προέρχεται από εκείνους που θεμελίωσαν τη συνεργασία».

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι δυνατό να δέχονται το «αξιακό μας πλαίσιο» και να αγωνίζονται γι’ αυτό, στελέχη της «Ελιάς» που δεν είχαν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ των καλών περιόδων και να αρνούνται να το πράξουν στελέχη που τιμήθηκαν από το Κίνημα, τα οποία κάλεσε «να αφήσουν την παράταξη να αναπνεύσει».

Χωρίς ονομαστική αναφορά ήταν και όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «ψευδαισθήσεις αυτοδυναμίας που δεν θα υπάρξει» και για «επικίνδυνο λάθος που γίνεται με την πολιτική διαστροφή των θεσμών», όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τόνισε επίσης ότι οι πρόωρες εκλογές δεν βοηθούν την οικονομία και ότι ο λαός έχει απορρίψει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σκανδαλίδης: Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για την χώρα

Με τις τοποθετήσεις, εκ μέρους των ομάδων εργασίας για το Συνέδριο, αλλά και τοποθετήσεις συμμετεχόντων ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, στον χώρο της «Αθηναΐδας, στον Βοτανικό.

Αργότερα στον χώρο της «Αθηναΐδας», με πρωτοβουλία παλαιών και νυν βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Θανάσης Δημητρακόπουλος, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Φοίβος Ιωαννίδης, Βασίλης Γερανίδης και Γιάννης Δριβελέγκας, σε συνεργασία με τον Νίκο Σαλαγιάννη) διοργανώνεται δείπνο στο οποίο έχουν κληθεί να πάρουν μέρος όλοι οι εν ζωή βουλευτές του Κινήματος, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα με στόχο τη συσπείρωση και ως μια επαφή ανθρώπων που έχουν προσφέρει στη διαδρομή τους στο ΠΑΣΟΚ και στη δημοκρατική παράταξη. Στο δείπνο θα παραβρεθεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνεδρίαση συνεχίζεται αύριο με περαιτέρω τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.

«Τώρα είναι η ώρα, χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη χώρα, για την ευρεία δημοκρατική παράταξη. Τώρα πρέπει να εκφράσουμε τα βασικά αιτούμενα της σημερινής συγκυρίας: συναίνεση και συνεννόηση για οριστική έξοδο από την κρίση, ρήξη με τις παθογένειες του χθες, ενότητα των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης».

Αυτό τόνισε εκ μέρους της Γραμματείας για το πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Είπε ότι στους επόμενους μήνες πρέπει «να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε τη δύναμη να αναδείξουμε έναν εναλλακτικό δρόμο απέναντι στη συντηρητική δεξιά ΝΔ και τον λαϊκιστικό δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ», κάνοντας λόγο για νέο, αξιόπιστο, εναλλακτικό, προοδευτικό δρόμο για τη, μετά το μνημόνιο, εποχή.

Εκ μέρους των κινήσεων, ο Γιάννης Τούντας είπε ότι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα καλούνται να υλοποιήσουν το αίτημα της ενότητας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και να υπηρετήσουν τα δύο κυρίαρχα αιτήματα της κοινωνίας, για σταθερότητα και για αλλαγή. «Σταθερότητα για να βγούμε από την κρίση» και «αλλαγή για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια, τη λιτότητα, την ανεργία». «Το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι ανοικτό ώστε όλοι να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους», είπε. Ο Χρήστος Δερβένης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του προγράμματος, που πρέπει να είναι δυναμικό, να είναι πρόγραμμα αλήθειας, όχι άσκηση επί χάρτου αλλά να δίνει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα.

Σχόλια