Πολιορκημένος από τα σκάνδαλα των δωροδοκιών και τις αποκαλύψεις γύρω από υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του, ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει από χθες άλλον έναν επικίνδυνο παράγοντα αποσταθεροποίησης: την υποτροπή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ύστερα από τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε αναδειχθεί, κατά τους τελευταίους μήνες, σε σύμβολο του αντιπολιτευτικού κινήματος.

Ο Ελβάν εξέπνευσε χθες το πρωί σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου πέρασε τις τελευταίες 269 ημέρες της ζωής του σε κωματώδη κατάσταση. Είχε τραυματισθεί από κάνιστρο δακρυγόνου στο κεφάλι, στις 16 Ιουνίου, στην κορύφωση του κύματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν δεκάδες τουρκικές πόλεις, το περασμένο καλοκαίρι.

Το αγόρι, που ήταν τότε μόλις 14 ετών και προήρχετο από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών, ήταν το πιο τραγικό θύμα των αιματηρών επεισοδίων: είχε βγει από το σπίτι του για να αγοράσει ψωμί και εγκλωβίστηκε μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων τυχαία, χωρίς να λαμβάνει μέρος στα επεισόδια. Με τον θάνατό του, οι νεκροί από τις ταραχές του περασμένου καλοκαιριού έφτασαν τους οκτώ, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του θανάτου του αγοριού μέσω Διαδικτύου, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αγκυρα, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο φοιτητές, απέκλεισαν κεντρική οδική αρτηρία. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το νοσοκομείο όπου ξεψύχησε ο Ελβάν, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις εκδηλώθηκαν στη Σμύρνη. Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οι βίαιες συγκρούσεις και οι οδομαχίες αστυνομίας και διαδηλωτών συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Στο μεταξύ, ο ισχυρής επιρροής ισλαμιστής στοχαστής Φετουλάχ Γκιουλέν τάχθηκε, με άρθρο του στους Financial Times, υπέρ ενός νέου, δημοκρατικού Συντάγματος και κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «κρατάει όμηρο» την τουρκική κοινωνία. Σε μια από τις σπανιότατες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν τόνισε ότι το κίνημά του δεν αναμειγνύεται στην πολιτική διαπάλη της χώρας του.

Σχόλια