Το «Ισλαμικό Κράτος» διαθέτει πλέον σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επίδομα γάμου και στηρίζει τις οικογένειες των μαχητών, υποστηρίζουν κοινές έρευνες των γερμανικών δημόσιων ραδιοφωνιών WDR, ΝDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν Γιόχεν Χίπλερ σε συνέντευξή του στην DW, θεωρεί ότι παρά τις όποιες κρατικές δομές, για το «Ισλαμικό Κράτος» η αναγνώρισή του ως αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος από χώρες της ευρύτερης περιοχής δεν αποτελεί προτεραιότητα: «Μα θα ήταν αντίθετο προς την ιδεολογία του “Ισλαμικού Κράτους“. Στο παρελθόν η οργάνωση έχει αλλάξει πολλές φορές το όνομά της. Ξεκίνησε ως “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ“, συνέχισε ως “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία“ και κατέληξε στο όνομα “Ισλαμικό Κράτος“ με την αξίωση ότι εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους.

Κατά κάποιο τρόπο ανταγωνίζεται τα αραβικά κράτη, ιδίως την Σαουδική Αραβία και φιλοδοξεί να τα αντικαταστήσει. Παράλληλα το “Ισλαμικό Κράτος“ θεωρεί ότι είναι ανώτερο από όλα τα άλλα αραβικά κράτη. Η πραγματικότητα είναι βέβαια διαφορετική, αλλά οι ισλαμιστές αυτό πωλούν σήμερα ιδεολογικά».

Ο ειδικός σε ζητήματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής αναφέρεται στη συνέντευξή του και στις επιπτώσεις που έχει σε Ιράκ και Συρία η δημιουργία κρατικών δομών στο “Ισλαμικό Κράτος”: «….Και παλαιότερα στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 απελευθερωτικά κινήματα προσπάθησαν να καταλάβουν πρώτα εδάφη και μετά να δημιουργήσουν κρατικές δομές. Ακριβώς αυτό κάνει το “Ισλαμικό Κράτος“ για να ενισχύσει και να εδραιώσει την εξουσία του. Παράλληλα δημιουργεί δομές γιατί δεν θέλει να είναι μόνο μια τρομοκρατική οργάνωση. Σε τελική ανάλυση όμως πρόκειται για οργάνωση που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία για να καθιερωθεί ως πολιτική δύναμη».

Την ώρα όμως που το «Ισλαμικό Κράτος» αποκτά δομές, στο Ιράκ και τη Συρία το κράτος καταρρέει. Και για αυτό ακριβώς ενισχύθηκε τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες η τρομοκρατική οργάνωση, τονίζει ο καθηγητής Γιόχεν Χίπλερ: «Στις αρχές του καλοκαιριού οι παραστρατιωτικοί του “Ισλαμικού Κράτους“ κατέλαβαν σε μικρό χρονικό διάστημα εδάφη του βορείου και δυτικού Ιράκ. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στην παράλυση του ιρακινού κράτους και την διάλυση του ιρακινού στρατού. Οι Ιρακινοί λιποτακτούσαν και οι ισλαμιστές συμπλήρωναν το κενό εξουσίας που δημιουργούνταν. Σε περίπτωση που στο Ιράκ ή τη Συρία εξακολουθούσε να υπάρχει το κρατικό μονοπώλιο της βίας, τότε το “Ισλαμικό Κράτος“ δεν θα γινόταν τόσο ισχυρό όσο είναι σήμερα», καταλήγει ο γερμανός καθηγητής.

*πηγή: Deutsche Welle

 

Σχόλια