Μια διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν θα είναι αποδεκτή από την Φινλανδία, τονίζει μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός της χώρας. Όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναμένει να της προσφέρουν κάτι το οποίο δεν είχε προσφερθεί στην απερχόμενη, σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξ Σταμπ, είναι ένας από τους 19 ηγέτες της Ευρωζώνης που θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα υπογράψουν μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα μετά τις εκλογές.

«Μια διαγραφή (του ελληνικού) χρέους δεν είναι κάτι το οποίο θα ωφελούσε την Ευρωζώνη και δεν θα ήταν αποδεκτό από τη Φινλανδία. Δεν θα ήταν σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγχρόνως είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί μια αλλαγή κυβέρνησης θα δημιουργούσε το κίνητρο σε άλλα κράτη-μέλη να εξετάσουν μια μείωση χρέους.

Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει ένα δύσκολο δρόμο τα περασμένα χρόνια και η οικονομία σας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Ο μόνος τρόπος για ανάπτυξη είναι να εφαρμόσετε τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Είναι μία αμφίδρομη σχέση», τονίζει ο κ. Σταμπ.

Αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το ελληνικό χρέος, σημειώνει ότι «το σημείο εκκίνησης ήταν και πάντα θα είναι η συμμόρφωση με τους στόχους και τις απαιτήσεις του προγράμματος προσαρμογής που έχει αποφασιστεί από κοινού. Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει το πρόγραμμα, συνεχίσει σε μια βιώσιμη πορεία και δεν ακυρώσει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, τότε η Φινλανδία μπορεί προφανώς να εξετάσει τις ιδέες της.

Αυτό θα συνέβαινε σε μια χρονική στιγμή όπου το κόστος του χρέους για την Ελλάδα είναι ήδη σχετικά χαμηλό. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι καθ’ οδόν στο να πιάσει τον στόχο του χρέους χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση».

Οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος, σημειώνει ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει να της προσφέρουν κάτι το οποίο δεν είχε προσφερθεί στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να συνεχίσει η χώρα στο τωρινό πρόγραμμα του EFSFαν η ελληνική κυβέρνηση το θεωρήσει αναγκαίο ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς.

Κανένας δεν θέλει μία «βρώμικη έξοδο» της Ελλάδας (έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χωρίς δίχτυ προστασίας και χωρίς να πάρει την τελευταία δόση)».

Σχόλια