Ένα ακόμη «όχι» εισέπραξαν οι τουρκικές αρχές για την έκδοση των δύο τελευταίων στρατιωτικών, από το Συμβούλιο Εφετών.

Κάνοντας δεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα, που τάχθηκε κατά της έκδοσης και των δύο τελευταίων Τούρκων στρατιωτικών, επικαλούμενος και τις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών αρχών, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το δεύτερο αίτημα της γείτονας χώρας.

Όπως είπε ο Εισαγγελέας, «είναι εξαιρετικά οδυνηρό και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται. Μπορεί αύριο και η Ελλάδα να ζητά κάποιους για σοβαρά αδικήματα και να αρνείται η Τουρκία ή άλλη χώρα. Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών».

Η κράτησή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ήρθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, θα συνεχιστεί μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις για το άσυλο που έχουν αιτηθεί.

Σχόλια