Μαζικές και σφοδρές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλέον οι αντιδράσεις για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει τη συμφωνία για το κλίμα.

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.

Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ με tweet του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Συγκεκριμένα ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. «Η απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού δεν είναι καλή ούτε για την Αμερική, ούτε για τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.

Η δήλωση Ομπάμα μετά την ανακοίνωση Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

«Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει τη χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές», αναφέρει ο Ομπάμα σε γραπτή δήλωση του μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Greenpeace: Οι ΗΠΑ θα καταντήσουν κομπάρσος των διεθνών εξελίξεων

Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα «θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση καθώς και σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε πριν από λίγο η γενική διευθύντρια της Διεθνούς Greenpeace, Τζένιφερ Μόργκαν.

Η Μόργκαν επεσήμανε ακόμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «παραδίδει την κυριαρχία των ΗΠΑ στους πραγματικούς παγκόσμιους ηγέτες, που εκμεταλλεύονται το διεθνές μομέντουμ προκειμένου να προστατέψουν το κλίμα και τις χώρες τους»

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η απόσυρση από την Συμφωνία του Παρισιού θα καταντήσει τις ΗΠΑ από παγκόσμιο κλιματικό ηγέτη σε κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων και προέβλεψε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος στο μέλλον θα μετανιώσει πικρά».

Σχόλια