Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, μίλησαν η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ξένων αντιπροσωπειών.

Παπανδρέου: Οραματίζομαι μία παράταξη που θα φέρει πρόοδο

Το όραμα του για «μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα» παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Οραματίζομαι μία παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Να γίνει κόμμα της βάσης η προοδευτική παράταξη

«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ

Σημίτης: Αμφίβολη η έξοδος στις αγορές

Μιλώντας στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ασκώντας σφοδρή κριτική για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης αμφισβήτησε την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές: «Πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Τα γνωστά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 συνεπάγεται μεγάλες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης.
Για το χρέος, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται να συζητηθεί ουσιαστικά μετά το τέλος του Μνημονίου τον Ιούλιο του 2018 και η σχετική διευθέτηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών.

Ανοικτός σε συνεργασία με τη ΔΗΣΥ ο Στ. Θεοδωράκης

«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο». Με τη φράση του αυτή, απευθύνθηκε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης – δήλωση που εκτιμήθηκε ότι ανοίγει την πόρτα για συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων. «Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

 

Γ. Τούντας: Ήρθε η ώρα για τον νέο Ενιαίο Φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας

«Τώρα ήρθε η ώρα όλοι μαζί, στελέχη και πολίτες της Προοδευτικής Παράταξης, να συγκροτήσουμε τον νέο Ενιαίο Φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας σε λίγους μήνες στο Ιδρυτικό Συνέδριο, με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες , με νέο μητρώο μελών και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έναν φορέα, που ο χρόνος εκλογής της ηγεσίας του από τη βάση, που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει μετά το Ιδρυτικό συνέδριο, αλλά και η φυσιογνωμία του- εάν θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίο κόμμα με θεσμοθέτηση των τάσεων, όπως υποστηρίζουμε εμείς οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία- δεν θα το αποφασίσουμε στο Συνέδριο αυτό, αλλά στην πορεία για το Ιδρυτικό Συνέδριο, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις αυτές μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, αλλά κυρίως για να μπορέσουμε να προσμετρήσουμε στις αποφάσεις μας τη βούληση της κοινωνικής βάσης της παράταξης μας. Γιατί αυτή είναι η δύναμη μας, γιατί αυτή η βούληση είναι που θα μας καταστήσει ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων και εγγυητές ενός καλύτερου μέλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο επικεφαλής των Κινήσεων πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Γιάννης Τούντας.

Σχόλια