Χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις αλλαγές που γίνονται στην Ευρώπη και εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ γιατί δεν ακολουθούν τις κινήσεις των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ως Ελληνική Κεντροαριστερά.

«Τόλμησε να μιλήσει για τον Κόρμπιν αλλά αποσιώπησε ότι ο Κόρμπιν έχει ανειρήνευτη διαμάχη με τον Φάρατζ. Ο Φάρατζ είναι σύμμαχος του κυβερνητικού τους εταίρου και πουλέν του Πάνου Καμμένου» σημείωσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στις αλλαγές στην Ισπανία και την Πορτογαλία στο χώρο της Αριστεράς. «Την Πορτογαλία όμως πρέπει να τη διαγράψουν από τα επιχειρήματα τους. Στην πορτογαλία με κύρια δύναμη τους σοσιαλιστές οι κομμουνιστές οι ριζοσπάστες και η αριστερά έχουν κάνει κυβέρνηση» προσέθεσε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και έθεσε το ερώτημα:
«Τι σχέση έχουν με την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Εθνικολαικιστή Καμμένο»;

Την ανάγκη να αναζητηθούν νέες συνεργασίες στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση επισήμανε ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και τόνισε πως «χρειάζονται απλές, καθαρές και κατανοητές λύσεις να ξέρει η Ελλάδα ότι μπορεί να ελπίζει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με αφορμή το χαιρετισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ επέκρινε έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η ΔΗ.ΣΥ δεν μπορεί να είναι με όσους δίχασαν την κοινωνία και κυβερνούν με τον Καμμένο. «Στις επόμενες εκλογές ή εμείς ή αυτοί», είπε χαρακτηριστικά. «Όποιος θέλει την παράταξη συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης», επεσήμανε.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι η ΔΗΣΥ πρέπει να πει καθαρά στους πολίτες ότι αν δεν υπάρξει παραγωγή πλούτου, και οι συντάξεις θα μειωθούν, και η ανεργία θα αυξηθεί. «Πρέπει να τους πούμε ότι το δημόσιο τελείωσε και δεν μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας», συνέχισε και επισήμανε πως «η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις 70 δισ. ευρώ».

Για τα επόμενα βήματα στάθηκε στην ανάγκη να επιλεγούν προσεχτικά και χαρακτήρισε θετικό την επίσπευση των διαδικασιών που ανακοίνωσε χθες η Φώφη Γεννηματά. Για τη μορφή του νέου φορέα ζήτησε να ψηφίσουν όσοι συμμετάσχουν στην εκλογή του νέου προέδρου και ότι το νέο συνέδριο θα είναι χωρίς ποσοστώσεις.

Από το βήμα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο πρωην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ανέφερε ότι «την απεμπλοκή της χώρας από τα Μνημόνια δεν θα την πετύχουν ούτε όσοι νόμιζαν ότι θα τα σκίσουν, ούτε όσοι τα θεωρούν ως τις πλάκες του Μωϋσή και τούς φταίει διαρκώς η κοινωνία». Πρόσθεσε ότι η αναγκαία νέα πορεία θέλει και νέα πολιτική να την εκφράσει και να την εφαρμόσει. «Δεν φτάνουν οι έξυπνες ατάκες και τα μηνυματάκια στο Facebook. Χρειάζονται συγκεκριμένες θέσεις, στόχοι σε δεδομένο χρόνο και – προπάντων – κατάδειξη και ανάδειξη των κοινωνικών στρωμάτων που θέλουμε να ωφεληθούν», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη τελευταία κυβέρνηση Σημίτη, περιέγραψε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της οικονομίας, ασκώντας κριτική στους πιστωτές για την επιβολή συνεχούς λιτότητας, ενώ άφησε αιχμές τόσο πρός τον Γ. Παπανδρέου όσο και τον Ε. Βενιζέλο λέγοντας: «Η ανάταξη της χώρας δεν θα γίνει, αν την ανάγκη μιας νέας πολιτικής την υποκαταστήσει η επιδίωξη αναδρομικής δικαίωσης του παρελθόντος, όπου μόνο εμείς τα κάναμε όλα σωστά και οι άλλοι πάντα λάθος. Συμφωνούμε τώρα όλοι – και πολύ σωστά – ότι το ενάμιση Μνημόνιο που συμφώνησε μέχρι τώρα η σημερινή κυβέρνηση είναι επαχθές και θα πλήξει βαριά την οικονομία τα επόμενα χρόνια. Όμως και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια δεν ήταν αγίασμα από τα Ιεροσόλυμα. Και αυτά ήταν επαχθή και προκάλεσαν σοβαρά και χρόνια προβλήματα στη χώρα».

Μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο της ΔΗΣΥ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως «η δική μας θέση πρέπει να είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική λύση που αποδέχεται τη δική μας στρατηγική αντίληψη» και πως «οι πρακτικές πολιτικές προϋποθέσεις για να πάμε στην «Ελλάδα μετά» συνίστανται βέβαια στην αλλαγή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Στη συντριπτική εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό. Στην ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Στη συνεργασία αυτή πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθορίσει τις εξελίξεις».

Συνεχίζοντας κ. Βενιζέλος τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει περιθώριο για παλιού τύπου μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις όπως επιδιώκει ανιστόρητα η ΝΔ. Ούτε για οικουμενικά σχήματα συμψηφισμού και ακινησίας. Η εντύπωση όμως ότι η θέση μας είναι ασαφής ή επαμφοτερίζουσα ωθεί κάποιους πολίτες του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου εκλογικά στη ΝΔ με την αιτιολογία ότι προέχει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα σε βάρος της χώρας προκειμένου να πολώνει τις καταστάσεις.
Στο όνομα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη συμμετοχή και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά δίνουμε την εντύπωση ότι είναι η πρώτη μας προτίμηση, δεν μπορεί να αφήνουμε τη ΝΔ να φλερτάρει με τη λογική της τεχνητής αυτοδυναμίας ή να καταστεί η χώρα όμηρος του ΣΥΡΙΖΑ ή να οδηγηθεί σε αλυσίδα αδιεξόδων ή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων με εναλλασσόμενα εκλογικά συστήματα και με εντεινόμενη την τεχνητή πόλωση σε βάρος του μεσαίου χώρου».

Τη διαφωνία του με την επιλογή να προηγηθεί η εκλογή του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα των άλλων βημάτων, που είναι η ενοποίηση του ιστορικού αφηγήματος, η συγκρότηση ενός θεσμικού κόμματος και η διαμόρφωση ενός προγράμματος λύσεων, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε ενδεικτικά να «μην το κάρο πριν από το άλογο» και τόνισε πως υπάρχουν σήμερα δύο κυρίαρχες επιλογές: «Ή αυτή η προσπάθεια θα εξελιχθεί σε σωσίβιο διάσωσης του παλιού πολιτικού συστήματος ή σε μια περιπέτεια ιδεών για να γίνουν κυρίαρχες οι δυνάμεις της προόδου στην ελληνική κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό ο ευρωβουλευτής κάλεσε τους νέους να μετρήσουν τις αντοχές τους και τους παλαιότερους να σκεφθούν ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το έκανε μεγάλο, η πραγματική αμφισβήτηση του κατεστημένου και όχι οι μικροσυμβιβασμοί.

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος την κατηγόρησε ως «τη χειρότερη», κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ζήτησε από τα μέλη και τα στελέχη να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να «κλειδώσουν» αυτά στις βουλευτικές εκλογές και αν γίνεται να αυξηθούν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ανάγκη να αναζητηθούν νέες συνεργασίες στην Ευρώπη σε προοδευτική κατεύθυνση επισήμανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης και τόνισε πως «χρειάζονται απλές, καθαρές και κατανοητές λύσεις», να ξέρει η Ελλάδα ότι μπορεί να ελπίζει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό και σήμερα που δεν φαίνονται στον ορίζοντα χαρισματικοί ηγέτες μπορεί να το συνάψει ένα συλλογικό σχήμα και ο μόνος δρόμος είναι η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, είπε ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πρότεινε ένα νέο πρότυπο ηγεσίας, χωρίς αρχηγισμούς και τακτικές του παρελθόντος που διασπούν το χώρο, και μια σύνθεση του παλιού με το νέο.

Διατύπωσε την απαίτηση από τους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους για την ενότητα της παράταξης και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την αναγέννησης της, πέρα από το ζήτημα της δικαίωσης των διαδρομών τους.

Επίσης, άφησε αιχμές σε βάρος πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που «παριστάνουν», όπως είπε το «νέο», λέγοντας πως αν θεωρούν «παλιό» τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι το «νέο» αυτοί που έγιναν «καρεκλοκένταυροι της εξουσίας», μέσα από το «παλιό».

Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το πολιτικό και ηθικό μέγεθος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και γι αυτό, όπως εξήγησε, ο κ. Μητσοτάκης τους καλεί να πανε μαζί του και ο κ. Τσίπρας να συγκροτήσουν την προοδευτική συμμαχία.

Ο κ.Σκανδαλίδης παρουσίασε το πρόγραμμα «Ελλάδα», για το οποίο είναι υπεύθυνος και το χαρακτήρισε ως τη σύγχρονη εναλλακτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε μια νέα εποχή που πρέπει η Ελλάδα να πετύχει μια νέα ανάπτυξη.

Να μπουν μπροστά οι νέοι στο εγχείρημα δημιουργίας του νέου πολιτικού φορέα ζήτησε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, κατά την ομιλία της στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Να βρούμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπουν μπροστά, όχι να φορέσουμε τα ρούχα μας αλλιώς, να βάλουμε μπροστά τους νέους που έχουν την ορμή να δώσουν κι άλλες μάχες» ανέφερε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενη στους μεγαλύτερους σε ηλικία σημείωσε: «Οι νέοι δεν είναι αντίπαλοι σας. Είναι η εξέλιξη και το μέλλον σας. Αντί να γυρνάνε στα τηλεοπτικά κανάλια στελέχη που ψάχνουν τη δικαίωση τους, αφήστε να βγουν μπροστά οι νέοι άνθρωποι». Η κ. Καϊλή μίλησε ακόμα για ισότητα στις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους και είπε πως μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμό στις θητείες.

Σχόλια