«Η παράταση του προγράμματος στη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι μία θετική εξέλιξη» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας ότι δεν απελευθερώνει προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

«Έχουμε καταθέσει μία συνολική πρόταση στους Θεσμούς» τόνισε αναφορικά με τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ σχολίασε ότι «όλα είναι δυνατά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η Ευρώπη να αγοράσει τα 27 δισ. ευρώ που χρωστάμε στο ΔΝΤ. Αυτό θα είναι μία μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

«Μπορεί τη Δευτέρα να μην έχουμε συμφωνία, αλλά δεν θα υπάρξει χρεωκοπία» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν και στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, ενώ τόνισε ότι η μοναδική ημερομηνία που υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα είναι η 30η Ιουνίου που λήγει η παράταση του προγράμματος.

Οι κυβερνητικές προτάσεις

Ο  υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τους άξονες των κυβερνητικών προτάσεων ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφή της Δευτέρας.

Ο κ. Φλαμπουράρης,  είπε ότι είναι εκτός συζήτησης η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στο ρεύμα. Το ΦΠΑ στην εστίαση επίσης θα μείνει στο 13%, ενώ σύγχυση δημιουργήθηκε σε σχέση με το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας είπε θα αυξηθεί στο 23% αλλά προχώρησε σε διόρθωση λέγοντας ότι θα είναι στο 13%».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι υπάρχουν σκέψεις για έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ή 1.000.000 ευρώ ή για αύξηση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 26% στο 29%. Στο 0,7% θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης για 30.000 ατομικό εισόδημα.

Για τις συντάξεις, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα καταργηθούν οι πρόωρες από 1η Ιανουαρίου 2016, εκτός ορισμένων κατηγοριών όπως ΑΜΕΑ, ενώ οπως είπε δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι έχει υπάρξει συμφωνία για το 2015 και υπάρχει διαφορά 450 εκατομμύρια ευρώ για το 2016.  Σημείωσε πάντως ότι χωρίς διευθέτηση του χρέους και χωρίς δημοσιονομική χαλάρωση δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά, επεσήμανε ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει: Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μετά από τόσο έντονη συζήτηση δεν θα υπάρξει ομόφωνη ψήφιση της συμφωνίας που θα έρθει στη βουλή.

Σχόλια