Δεν αποτελεί λόγο υποβάθμισης της Ελλάδας στην στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» (Selective Default), η μη αποπληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ δηλώνει η Standard & Poor’s.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ξεκαθάρισε πως η μη καταβολή των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν θα θεωρηθεί από τον ίδιο κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας.

«Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό στην ΕΚΤ, ο Standard & Poor’s δεν θα υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε SD (selective default) ενδέχεται πάντως να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κάτω από το σημερινό επίπεδο (CCC)» διευκρίνισε ο οίκος.

Ο λόγος; Τον εξηγεί η ίδια η S&P: «Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές».

Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε αρκετές μεγάλες πληρωμές ως το τέλος του καλοκαιριού. Αναμένεται να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ ως την 30ή Ιουνίου, καθώς και 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ σε δύο δόσεις, την πρώτη, ύψους 3,45 δισ. ευρώ, την 20ή Ιουλίου και τη δεύτερη, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, έως την 20ή Αυγούστου.

 

Σχόλια