Υπέρ μιας διαφορετικής σύνθεσης της τρόικας τάσσεται ο πολιτικός επιστήμονας Γιόζεφ Γιάνινγκ. Χαρακτηρίζει μάλιστα τα μέλη της τρόικας «άκαρδους τεχνοκράτες» και προτείνει τη συμμετοχή βουλευτών στη νέα επιτροπή.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση μαθαίνει γρήγορα, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Γιόζεφ Γιάνινγκ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) σε συνέντευξή του στην γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (DLF). Κατά την άποψή του οι πρώτες επαφές της κυβέρνησης στο εξωτερικό δίνουν την δυνατότητα στα μέλη της να προσανατολιστούν και να δουν τι είναι εφικτό και τι όχι.

Ο γερμανός επιστήμονας προτείνει αλλαγές στην σύνθεση της τρόικας, η οποία στη συνείδηση πολλών ευρωπαίων έχει καταγραφεί ως «ομάδα με τους κόκκινους μαρκαδόρους η οποία διαρκώς διαγράφει»: «Θα μπορούσαν να υπάρξουν επιτροπές, στις οποίες να συμμετέχουν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών, διότι ο λόγος τους δεν έχει μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό βάρος. Επιπλέον μια ομάδα από βουλευτές ή ευρωβουλευτές από τις πιστώτριες χώρες, αλλά και από την πλευρά της Ελλάδας θα μπορούσαν να συμβάλλουν έτσι ώστε να διορθωθεί η κακή εικόνα των μελών της τρόικας, τα οποία ως άκαρδοι τεχνοκράτες, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Στόχος είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι οι δανειστές αναζητούν πράγματι λύσεις για το πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και δεν θέτουν σε εφαρμογή απλά ένα σχέδιο με οποιοδήποτε κόστος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την έκδοση ομολόγων που συνδέονται με την ανάπτυξη και την αντικατάσταση των ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ με ομόλογα στο διηνεκές ο γερμανός επιστήμονας τονίζει: «Ομολόγα που συνδέονται με την ανάπτυξη θα είχαν νόημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η έκδοση ομολόγων στο διηνεκές σε ορισμένες χώρες θα είχε βάση. Όχι όμως στην Ελλάδα. Η περίπτωση της είναι ιδιαίτερα περίπλοκη επειδή θα πρέπει να εξυπηρετηθούν εντός του 2015 βραχυπρόθεσμα ομολόγα. Το δήλωσε άλλωστε και ο Μάριο Ντράγκι. Δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν άλλα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Εκτός αυτού είναι καλή ιδέα να συμμετέχει η ΕΚΤ ή οι μηχανισμοί στήριξης σε ελληνικές τράπεζες, όπως προτείνει ο υπουργός Οικονομικών. Οι εταίροι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυτό».

Κατά την άποψη του Γιόζεφ Γιάνινγκ από την ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των εσόδων: «Από την μια πλευρά θα πρέπει οι δημόσιες δαπάνες να βρίσκονται υπό έλεγχο και από την άλλη το κράτος να βελτιώσει το φορολογικό σύστημα έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα. Μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί πολλά με μέτρα λιτότητας και περικοπές. Τώρα θα πρέπει να στηθεί μια αποδοτική δημόσια διοίκηση, η οποία να εξασφαλίσει τη λειτουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που ενισχύει τα δημόσια ταμεία».

*πηγή: DW/Deutschlandfunk

 

Σχόλια