Άκαρπη η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στο Λονδίνο για την Κριμαία, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα: «Δεν έχουμε κοινό όραμα» για την Ουκρανία είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, επιμένοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα -το οποίο οι δυτικές χώρες απορρίπτουν ως παράνομο- και προειδοποιώντας πως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές.

Οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση.

«Οι διαφωνίες παραμένουν» είπε ο Λαβρόφ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας πως «παρά τις χρήσιμες συζητήσεις, δεν υπάρχει κοινό όραμα για την Ουκρανία» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ καθησύχασε πως η Μόσχα «δεν σχεδιάζει εισβολή στην νοτιοανατολική Ουκρανία». Ο Λαβρόφ σημείωσε την «ιδιαίτερη» σημασία που έχει η Κριμαία για τη Ρωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Κριμαία σημαίνει περισσότερα για τη Ρωσία από ό,τι τα νησιά Φώκλαντ για τη Βρετανία».

Όσον αφορά το ζήτημα των κλειστών διαύλων με το Κίεβο, η Μόσχα, είπε ο Λαβρόφ, «δεν χρειάζεται διεθνή διαμεσολάβηση για να συνομιλήσει με την Ουκρανία».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε ως «αντιπαραγωγικές» τις κυρώσεις με τις οποίες έχουν απειλήσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ την Ρωσία. Οι κυρώσεις «δεν θα βοηθήσουν» τόνισε.

Σχόλια