Ο ιρακινός στρατός, υποστηριζόμενος από αεροπορικές δυνάμεις, άρχισε σήμερα την επίθεσή του για να ανακαταλάβει το Τικρίτ, το οποίο ελέγχουν εξεγερμένοι σουνίτες, ενώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα υπερίπτανται της Βαγδάτης παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι ότι η πρωτεύουσα είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο, το Ιράκ συντονίζει με τις ΗΠΑ τις προσπάθειές του για να αντιμετωπίσει την προέλαση των εξεγερμένων, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Μπροστά στην απειλή, ο μεγάλος αγιατολάχ Άλι Αλ-Σιστάνι, η κορυφαία σιιτική θρησκευτική αρχή του Ιράκ, κάλεσε τους ηγέτες να ενωθούν για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση η οποία θα αντιμετωπίσει την κρίση.

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι επέμειναν επίσης στην ανάγκη να συνοδευθεί η στρατιωτική δράση κατά των εξεγερμένων από μια πολιτική λύση στην κρίση αυτή, κατά την οποία αντιπαρατίθενται οι κοινότητες των σουνιτών, των σιιτών και των Κούρδων.

Οι διεθνείς υπηρεσίες απηύθυναν από την πλευρά τους μήνυμα συναγερμού για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της σύγκρουσης, η οποία από την αρχή του χρόνου έχει υποχρεώσει 1,2 εκατ. Ιρακινούς να εγαταλείψουν τις εστίες τους.

Σε απόσταση 160 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, χιλιάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από αεροπορικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση εναντίον του Τικρίτ, της πόλης του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, η οποία είχε καταληφθεί από τις 11 Ιουνίου από τους αντάρτες.

«Μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση άρχισε σήμερα για να εκδιωχθεί ο ΙΚΙΛ από το Τικρίτ», δήλωσε ο στρατηγός Σαμπάς Φατλάουι και διαβεβαίωσε:

«Οι μαχητές του ΙΚΙΛ δεν έχουν παρά μια επιλογή, να διαφύγουν ή να σκοτωθούν».

Τα χερσαία στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση μόνον ενός ή δύο χιλιομέτρων από τις δυτικές πύλες της πόλης και εμπλέκονται σε μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο Φατλάουι δήλωσε πως από το νότο απέχουν 20 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή, η αεροπορία βομβαρδίζει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Κάσεμ Άτα, σύμβουλο του Μάλικι σε θέματα ασφαλείας, η αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα επιδρομές εναντίον των εξεγερμένων στο Τικρίτ και ο στρατός ελέγχει πλέον την οδό που οδηγεί από τη Βαγδάτη στη Σαμάρα, νοτίως του Τικρίτ.

Υπάρχει συντονισμός με τις ΗΠΑ «επί του πεδίου για να μελετηθούν οι σημαντικοί στόχοι», πρόσθεσε μιλώντας στην τηλεόραση και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα εξοπλισμένα με πυραύλους υπερίπτανται της Βαγδάτης, αλλά αποκλειστικά για να «προστατεύσουν», αν παραστεί ανάγκη, τους αμερικανούς στρατιωτικούς και διπλωμάτες που είναι παρόντες εκεί, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας αμερικανός διπλωμάτης.

Ωστόσο ο Μάλικι δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του μια ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως η Βαγδάτη είναι «προστατευμένη» από μια επίθεση των εξεγερμένων.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν από την πρώτη στιγμή οπαδός μιας στρατιωτικής λύσης, μοιάζει να υποχωρεί στις πολλαπλές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και δήλωσε πως αναζητεί μια πολιτική λύση για να βγει η χώρα από την κρίση.

Σχόλια