Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, η προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS στο Ιράκ αλλά και η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του διεθνούς τύπου.

«Έγκλειστοι, χωρίς δικαιώματα, ξεχασμένοι», υπό αυτό τον τίτλο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung φιλοξενεί σήμερα ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ που αναφέρεται στην κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα και οι οποίοι δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα, κρατούνται συχνά επί μήνες. Τα δικαιώματά τους καταπατώνται. Ανάμεσά τους βρίσκονται και ανήλικοι».

Το εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στις συνήθως άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς στην Ελλάδα ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις προσφύγων με τους οποίους συνομίλησε και οι οποίοι διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, ανάμεσά τους και ανήλικοι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι από το 2012 έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των καταυλισμών και των προσφύγων που κρατούνται σε αυτά -συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα- ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ο ακριβής αριθμός των προσφυγικών καταυλισμών δεν είναι σαφής. Σε δήλωσή του προς τη Neue Zürcher Zeitung ο Νίκος Νικήσιανης από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης επισημαίνει ωστόσο ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, αλλά το νομικό καθεστώς των ανθρώπων το οποίο χειροτερεύει συνεχώς.

Θα πετύχει ο Ομπάμα ένα διπλωματικό αριστούργημα;

Την κατάσταση στο Ιράκ σχολιάζει η Frankfurter Rundschau: «Η προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ είναι άκρως επικίνδυνη για την περιοχή μεταξύ Μεσογείου και κεντρικής Ασίας. Γιατί έχει τη δυναμική να συμπαρασύρει στη σύγκρουση το Ιράν. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό εάν συνδέονταν με μια συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης που θα είχε στόχο την σταθεροποίηση του Ιράκ. Το εάν γίνει αυτό όμως είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο. Σε περίπτωση που το Ιράν προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό του τμήματα της γειτονικής χώρας, θα προέκυπτε η επόμενη εστία κρίσης».

Το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «(…) Εδώ και χρόνια ο Ομπάμα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ιράν. Για μεγάλο διάστημα αυτό δεν ήταν εφικτό, εντούτοις από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία ο μετριοπαθής και λογικός Ροχανί, οι σχέσεις έχουν γίνει πιο ζεστές. Αρκετοί πολιτικοί στην Ουάσιγκτον που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής πιστεύουν ότι για τις ΗΠΑ το Ιράν είναι ένας καλύτερος σύμμαχος από την φονταμενταλιστική Σαουδική Αραβία. Θα ήταν ένα πραγματικό διπλωματικό αριστούργημα εάν ο Ομπάμα αξιοποιούσε την κρίση στο Ιράκ για να οικοδομήσει μια διαρκή συμμαχία με το Ιράν».

Η κρίση ως ευκαιρία

Στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου είναι ένα διαφορετικό μέτωπο από τη μάχη της Μόσχας κατά του ουκρανικού δημοκρατικού κινήματος (…). Γι΄ αυτό και είναι ορθή η στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην Ουκρανία στη διαμάχη για το αέριο. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει λευκή επιταγή για την νέα ουκρανική ηγεσία. Ειδικά στο πεδίο της ενέργειας θα πρέπει να αποδείξει ότι εννοεί σοβαρά τις υποσχέσεις της περί διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα πριν το χειμώνα, τότε η διαμάχη για το αέριο ενδέχεται να πλήξει και την ΕΕ. Η προθυμία της ΕΕ να βοηθήσει μελλοντικά την Ουκρανία, εξαρτάται λοιπόν από την διάθεση της κυβέρνησης του Κιέβου να αποδείξει ότι θέλει να είναι ένα σοβαρός εταίρος».

Η Tageszeitung επισημαίνει: «Η Ρωσία καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ. Πρόκειται για μια τεράστια εξάρτηση που όμως μπορεί να λειτουργήσει και εφησυχαστικά καθώς πιέζει ώστε να επικρατήσει και στις δυο πλευρές η λογική. Το να πιστεύει κανείς ότι η βεβιασμένη ανάπτυξη τεχνολογιών υγροποιημένου φυσικού αερίου ή ακόμη χειρότερα, η ραγδαία ανάπτυξη του fracking μπορούν να μειώσουν αυτή την εξάρτηση, είναι μια ψευδαίσθηση. Επιπλέον, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχετικά μικρά, της Ρωσίας τεράστια. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς την εξάρτηση ως ευκαιρία. Η Gasprom χρειάζεται την ευρωπαϊκή αγορά».

 

Σχόλια