Συναγερμός σήμανε στην Τουρκία μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στα δυτικά της χώρας, το απόγευμα της Τρίτης.

Τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 300 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι, μετά από την κατάρρευση στοάς.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Σόμα, στην περιφέρεια Μάνισα, μετά από έκρηξη 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, οδηγώντας στην παγίδευση των εργαζομένων περίπου 4 χιλιόμετρα από την έξοδο.

Ο δήμαρχος της Σόμα είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk πως τουλάχιστον 200 ως 300 άνθρωποι δούλευαν στο ανθρακωρυχείο όταν σημειώθηκε έκρηξη λόγω ενός βραχυκυκλώματος.

Τον αριθμό αυτό επιβεβαίωσε και ο Νουρετίν Ακτσούλ επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων.

Στο ανθρακωρυχείο απασχολούνται περισσότερα από 500 άτομα και τουλάχιστον 200 είχαν τελειώσει τη βάρδιά τους τη στιγμή της έκρηξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη προκλήθηκε όταν ένας ανελκυστήρας σταματήσει να λειτουργεί.

Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι «η φωτιά προκαλεί προβλήματα, αλλά διοχετεύεται οξυγόνο που τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους».

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες διάσωσης των εργαζομένων. Επί τόπου επιχειρούν τέσσερα συνεργεία διάσωσης.

Σύμφωνα με το BBC, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας στη βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα στην Τουρκία απέχει αρκετά σε σχέση με άλλα κράτη.

Το 1992 έχασαν τη ζωή τους 270 ανθρακωρύχοι σε ορυχείο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχόλια