Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος τραυματίστηκε χθες από την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου, μέσα στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο σπίτι του από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως ανακοίνωσαν η διοίκηση του Ευαγγελισμού και οι θεράποντες ιατροί η κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού κρίνεται σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο κ. Παπαδήμος, έχει αποσωληνωθεί και θα παραμείνει για το επόμενο διήμερο στη ΜΕΘ, προκειμένου να γίνεται καλύτερη παρακολούθηση της υγείας του.

Οι θεράποντες ιατρούς διευκρίνισαν ότι το πιο σοβαρό τραύμα που φέρει ο πρώην πρωθυπουργός είναι στον δεξιό μηρό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αντιμετωπίζεται καλά». Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η αναπνευστική του λειτουργία είναι καλή. Ο κ. Παπαδήμος φέρει, επίσης, ελαφρά τραύματα στην περιοχή του στερνού της κοιλιάς και των μοιρών, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Καλή είναι και η κατάσταση υγείας των δύο συνοδών του κ. Παπαδήμου που τραυματίστηκαν από τη χθεσινή επίθεση. Αμφότεροι αναμένεται να πάρουν εξιτήριο εντός της ημέρας. Ο ένας αντιμετωπίζει μικρό πρόβλημα ακοής, το οποίο όμως δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Η ανακοίνωση του Ευαγγελισμού

18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους.
Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου»

Το χρονικό της επίθεσης

Έκρηξη σημειώθηκε μισή ώρα μετά τις έξι το απόγευμα στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Η έκρηξη σημειώθηκε εν κινήσει στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, λίγο πριν το φανάρι στη συμβολή των οδών Μάρνη και Γ΄Σεπτεμβρίου. Εκείνη την στιγμή φαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε μία επιστολή που είχε μαζί του με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη και να τραυματιστεί τόσο εκείνος όσο και οι δύο συνοδοί του, που είναι προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην περιοχή επικράτησε πανδαιμόνιο, σύντομα έφτασαν δεκάδες περιπολικά και ασθενοφόρα που παρέλαβαν τους τρεις τραυματίες και τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν για ελαφρύ τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού στα άνω και κάτω άκρα και των συνοδών του.

Ομόθυμη καταδίκη

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου. Αυτές οι εχθρικές ενέργειες προς την δημοκρατία δεν θα περάσουν. Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο και τους τραυματίες και ευχόμαστε την γρήγορη ανάρρωση τους. Οι αρχές θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρουν τους δράστες της επίθεσης που αμαύρωσαν την διεθνή εικόνα της χώρας».

Η Φώφη Γεννηματά  μετέβη στον Ευαγγελισμό, προκείμενου να ενημερωθεί για την υγεία του πρώην πρωθυπουργού.  Σε δήλωση της η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ ανέφερε «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των συνεργατών του. Τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση».

«Είχαμε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη προστασίας στόχων από την δράση της νέας τρομοκρατίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί με τους παγιδευμένους φακέλους. Η σημερινή επίθεση επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και ενωμένοι  στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας μας», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου και των τραυματιών συνοδών του. Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση σε βάρος του Λουκά Παπαδήμου, δήλωσε έξω από το νοσοκομείο αναφέροντας πως τόσο ο κ. Παπαδήμος όσο και οι συνοδοί του βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις.

«Περαστικά στον Λουκά Παπαδήμο και στους ανθρώπους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μετά την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

Τη συμπαράστασή του στον Λουκά Παπαδήμο εκφράζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι «εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία».

Άνανδρη επίθεση δεν θα κάμψει το ηθικό μας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την διευθύντρια του Ευαγγελισμου κ. Μιτσάκη και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν την επίθεση εναντίον του ο κ. Παπαδήμος.

Aνεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωση τους αναφέρουν πως «καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του».

Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του». «Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες – συνοδούς του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

«Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης προς τον Λουκά Παπαδήμο. Περαστικά στον ίδιο και σε όσους τραυματίστηκαν», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έστειλε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Όλες μου τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στο Λ. Παπαδήμο και τους 2 συνοδούς του. Η λογική του μίσους και της τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Ενωμένοι θα δώσουμε αυτό τον αγώνα», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, λίγο μετά την επίθεση σε βάρος του κ. Παπαδήμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του τονίζει:

«Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία.Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες».

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη, αλλά και οργή για το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδημου και των συνοδών του. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση»

 

Σχόλια