Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται ως ο αποστολές του εκρηκτικού δέματος που εξερράγη το πρωί στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Το γεγονός επιβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του πολίτη. Έρευνες διεξάγουν οι γαλλικές αρχές σε συνεργασία με τις ελληνικές, ενώ οι συνδέσεις με την επίθεση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι προφανείς.

Το δέμα εξερράγη το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Παρίσι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια υπάλληλος του γραφείου. Η τραυματίας φέρει εγκαύματα σε πρόσωπο και χέρια, ωστόσο η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία.

Η έκρηξη στα γραφεία στο Παρίσι του ΔΝΤ προκλήθηκε από «σχετικά αυτοσχέδιο» μηχανισμό, ο οποίος προκάλεσε «αρκετά περιορισμένες ζημιές στο γραφείο» όπου εξερράγη, δήλωσε ο διευθυντής της Αστυνομίας Μισέλ Καντό σε σύντομη διάσκεψη Τύπου που δόθηκε στο σημείο.

Από την περιοχή εκκενώθηκαν πολλοί άνθρωποι ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με την Le Parisien, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας.

Η αυτόφωρη έρευνα άνοιξε για απόπειρα δολοφονίας και καταστροφή με εκρηκτικά μέσα σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, και τρομοκρατική εγκληματική σύνδεση με κακοποιούς, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Οι έρευνες ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση κατά της τρομοκρατίας (Sdat) και στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), διευκρινίζει η εισαγγελία.

Τόσκας: Ο φάκελος έφερε το όνομα «Βασίλης Κικίλιας»

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε ότι και αυτό το δέμα εστάλη από την Ελλάδα με τον υποτιθέμενο αποστολέα να είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. ζήτησε να ενημερωθεί για τη νέα τρομοκρατική πράξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και ήδη έκλεισε ραντεβού με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωσταντίνο Τσουβάλα, στις 8 το πρωί της Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια θα έχει επαφή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Από την πλευρά τους, ο κ. Τόσκας είπε ότι δράστες αυτών των ενεργειών χρησιμοποιούν τα ονόματα πολιτικών προσώπων κατά την αποστολή των δεμάτων ως «ενέργεια προσβολής κατ’ αυτούς του πολιτικού συστήματος» όπως είπε και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και κάνουμε ότι μπορούμε». Ο κ.Τόσκας ανέφερε ακόμη πως είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν το τι έγινε ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας και ελέγχου.

Ως παραλήπτης του δέματα στο Παρίσι φέρεται ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Τζέφρι Φρανκς. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, μετά την έκρηξη του δέματος εντοπίστηκαν υπολείμματα ελληνικών γραμματοσήμων.

«Λαμβανομένων υπόψη των πρώτων ενδείξεων, η έρευνα κινείται μάλλον προς την εκδοχή (της ευθύνης) μιας αναρχικής οργάνωσης», πρόσθεσε αυτή η πηγή που πρόσκειται στις γαλλικές αρχές.

Οι γαλλικές αρχές έστειλαν στις ελληνικές δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης για να ζητήσουν την ελληνική συνδρομή στις έρευνες. Παράλληλα, συνέδεσαν κάποια κομμάτια από τον φάκελο και έτσι φάνηκε ότι το όνομα του αποστολέα είναι Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για το εκρηκτικό είναι αντίστοιχο με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πυροτεχνημάτων.

Σχόλια