Νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και του 2ου και 3ου αιώνα αποκάλυψε η Κατερίνα Περιστέρη ότι βρέθηκαν στον τύμβο Καστά στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.’

Εν τω μεταξύ όπως είπε η αρχαιολόγος, ένα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες, στο ταφικό μνημείο του Καστά στην Αμφίπολη, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας,

Παράλληλα τόνισε ότι ακόμα δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκει ο τάφος.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι το πιο δύσκολο τώρα αρχίζει. Είναι η μελέτη που θα μας δώσει τα συμπεράσματα που όλοι περιμένουμε», ανέφερε στην αρχή της παρουσίασης η επικεφαλής των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά, συνεχίζοντας:

«Ξεκινήσαμε το 2012 από μια τοπική φήμη. Ότι στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο Τάφος της Βασίλισσας» ήταν τα πρώτα λόγια της επικεφαλής της ανασκαφής εξηγώντας ότι έπειτα από τις έρευνες βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου.

«Τότε είχαν αποκαλυφθεί τάφοι εποχής σιδήρου και εποχής αρχαϊκής. Είναι ένα μέρος φυσικού λόφου που έχει ενσωματωθεί στον Τύμβο. Ξεκινήσαμε το 2012 μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Υπάρχουν πολλά κομμάτια δόμων τα οποία ένα έμπειρο μάτι μπορεί να τα ταυτίσει κανείς με το λέοντα της Αμφίπολης. Βρέθηκαν δηλαδή τα κομμάτια του ταφικού περιβόλου. Γερανός, όμως, κατέστρεψε κομμάτια στα ρωμαϊκά χρόνια! Ακόμη και σήμερα έχουν βρει κομμάτια που μάζεψαν την τελευταία Κυριακή και κατάλαβαν ότι είχαν αποκοπεί από τον περίβολο όταν έπεσε η στάθμη των νερών», είπε η  κ. Περιστέρη.

Και ένταση για… τον σκελετό

Κατά το τέλος της ομιλίας της κ. Περιστέρη δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα σε εκείνη και τους δημοσιογράφους, καθώς οι τελευταίοι επέμειναν για την ταυτότητα του σκελετού και ζήτησαν να τους δοθεί φωτογραφία.

Η  κ. Περιστέρη είπε ότι ο σκελετός βρέθηκε «κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και τον μεταφέραμε με μεγάλη προσοχή για να τον εξετάσουμε». Ακόμη αναφέρθηκε στα κινητά ευρήματα του «λεγόμενου»- χαρακτηρισμό που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε- φερέτρου και πρόσθεσε ότι τα ανθρωπολογικά δεδομένα «μάλλον» θα δείξουν ποιος είναι ο νεκρός.

Αφού έδειξε μία φωτογραφία, αναφέροντας ότι πρόκειται για τα οστά που βρέθηκαν στον τύμβο, πρόσθεσε ότι «δεν μετράει μία καλή φωτογραφία, αλλά η προστασία του σκελετού».

Σχόλια